Hoe zelf de motorolie van je wagen verversen?

Hoe zelf de motorolie van je wagen verversen?

Om de motorolie van hun wagen te verversen doen veel autobezitters een beroep op hun garagist of op een auto-onderhoudscentrum. Nochtans is olie verversen helemaal niet moeilijk als je over de juiste gereedschappen beschikt. Dit zijn de stappen die je moet volgen.

1. Voorbereiding
Rij enkele kilometers met de wagen om de olie minder kleverig te maken. Parkeer de wagen vervolgens op een plat en horizontaal oppervlak. Leg de motor stil en trek de handrem aan. Eventueel kan je de wagen opkrikken en deze op blokken laten rusten om eenvoudiger toegang te hebben tot de oliefilter. Kruip nooit onder een wagen die enkel op een krik rust, een ongeval is snel gebeurd!

2. Het echte werk
Open de motorkap en draai de dop open van het reservoir waar je de motorolie bijvult. Zoek nu het oliecarter en de dop voor het laten leeglopen van de gebruikte olie. Onder deze dop bescherm je de grond met absorberend papier of met vuile doeken zodat je geen olie kunt morsen. Vervolgen plaats je een reservoir onder de wagen dat groot genoeg is om alle gebruikte olie in op te vangen. Hoeveel olie er in jouw wagen kan zie je in de handleiding.

Gebruik een speciale oliesleutel, verkrijgbaar bij autoonderdelen-direct.nl, om de dop los te maken en doe handschoenen aan om deze dop helemaal los te vijzen. Vermijd elk contact met de gebruikte olie want deze kan erg warm zijn. 

Laat de gebruikte olie gedurende 20 tot 30 minuten vloeien tot het carter volledig leeg is. Plaats nu de oliedop terug en vergeet daarbij de rubberen afzegeling niet terug te plaatsen!

3. Olie verversen en oliefilter vervangen
Vervang indien nodig ook de oliefilter (vaak wordt aangeraden de oliefilter één op de twee keer te wisselen als je de olie ververst). Hierna kan je het oliereservoir opnieuw vullen met het juiste type motorolie. Controleer dit type in de handleiding evenals de exacte(!) hoeveelheid olie die uw wagen nodig heeft. Volg deze aanwijzingen erg nauwkeurig, teveel olie vullen kan ernstige problemen veroorzaken. Indien uw constructeur geen enkele aanduiding geeft over de vereiste hoeveelheid olie gebruikt u best 4 liter, laat u deze even goed doorlopen en controleert u vervolgens met behulp van de peilstok het olieniveau. Beetje bij beetje kan u zo de olie aanvullen tot ze op een niveau tussen het MIN- en het MAX-streepje komt op de peilstok.

Artikel delen: