De Bisschopsschans - Foto: Wim
Foto: Wim

De Bisschopsschans

LICHTMIS – De Bisschopsschans, de schans van het Waterschap bij Lichtmis. De bisschopsschans kent een rijke geschiedenis, zie daarvoor het Canon van Nieuwleusen. In Nieuwleusen bij de Lichtmis staat een gemaal, die De Schans heet, de naam ontleend aan de Bisschopsschans uit de periode 1665 tot 1674 tijdens de Munsterse oorlog.

De bisschop van Munster, Bernard van Galen viel plotseling het oosten van ons land binnen. Om de bisschop de doorgang naar het noorden te beletten werd bij de Lichtmis / Rouveen een schans opgeworpen. Maar in 1774 werd de vrede van Munster getekend en de schans is nooit meer afgebouwd en raakte in verval. In 1809 kwam het in eigendom van Willen Jan Baron van Dedem die liet in 1854 de schansgracht dempen.

In 2008 werd de stervorm van de buitengracht van de schans weer uitgegraven als bergplaats voor water. Het schouwpad werd wandelpad en de Bisschopsschans kreeg een toeristische bestemming.

Het Waterschap heeft hier een gemaal gebouwd het is te vinden aan de parallelweg Nieuwleusen richting Rouveen/Lichtmis. Net voor de gebouwen van de Eendracht.

WvdV

Foto's 4
De Bisschopsschans - Foto: Wim
Foto: Wim
De Bisschopsschans - Foto: Wim
Foto: Wim
De Bisschopsschans - Foto: Wim
Foto: Wim
Artikel delen: