Opvang statushouders gaat niet vanzelf

DALFSEN – Opvang statushouders gaat niet vanzelf in de gemeente Dalfsen, daarom heeft het college afgelopen maandag inwoners de gelegenheid gegeven in te spreken in de raadsvergadering. Normaal gesproken kan dat alleen voor onderwerpen die op de agenda staan.

De burgemeester heeft deze keer afgezien van die regel omdat uitstel niets oplevert en voor alle partijen beter is om duidelijkheid te krijgen. Toch geeft het college aan onaangenaam verrast te zijn door de hardheid en felheid van wat insprekers, waarbij vooral op de persoon werd gespeeld. ( zie voor het raadsverslag op www.Ris. Dalfsen.nl) Toch hadden ze dit deels zien aankomen omdat er de laatste weken veel brieven en mails bij ons binnenkwamen.

Het college geeft in een persbijeenkomst vanmorgen aan dat er over de locatiekeuze weinig meer gesproken gaat worden, daar heeft de raad ook mee ingestemd. Opvallend is dat velen menen dat we statushouders op moeten vangen, als het maar niet bij mij voor de deur is. Op verschillende locaties die gekozen zijn gaat het goed met de voorbereidingen, ook de opmerking over de hockeyclub was verrassend, met die club is goed overleg mee gevoerd. De weerstand in Hoonhorst levert meer problemen op dan verwacht, bewust is destijds op geen enkele locatie Plaatselijk Belang betrokken geweest bij de keus, maar hier zal dit mogelijk wel het geval worden. Met alle 6 locaties zijn we nog in gesprek, alleen Hoonhorst neemt daar niet meer aan deel. De komende tijd zal het onderwerp nog heel vaak besproken gaan worden, hoewel er al zeker 6 gesprekken zijn geweest. Ook met Oudleusen en Nieuwleusen is er goed overleg. Wat betreft Lemelerveld heeft de woningstichting Veste aangegeven mogelijk versneld extra huurwoningen te gaan bouwen.

Maar door deze situatie kan Dalfsen niet aan de verplichtingen voor 2016 voldoen en moeten er volgend jaar dus naast de te verwachten opvanglocaties welke geschat wordt op 55 personen, dus de overgebleven 40 personen alsnog huisvesten.

WvdV

 

Artikel delen: