Dalfsennet op bezoek bij Gerard Vossen - Foto: Wim
Foto: Wim

Dalfsennet op bezoek bij Gerard Vossen

HESSUM – Gerard woont nu een jaar of zeven aan de Veerweg te Hessum (vroeger was dit de weg naar het veer, de Hessumse schipper, waar buurvrouw Dieke dagelijks de mensen met een roeiboot de naar de overkant van de Vecht bracht). Gerard is vrijwilliger in het verbouwen van graan voor de Dalfser bierbrouwerij.

Op dit moment is men in Dalfsen bezig met de inrichting van het gymnastieklokaal aan de Rondweg, alle apparatuur is grotendeels geplaatst en men is gestart met het eerste brouwsel. Jan en Stefan van de brouwerij maken er echt goed werk van geeft Gerard aan. Gerard is van oorsprong akkerbouwer uit de Wieringermeer, maar heeft daar het bedrijf overgedaan aan zijn zoon. Maar het zit hem in het bloed iets te gaan doen en is daar jaar terug op een stuk grond van Dieke begonnen met het verbouwen van haver. Alleen al voor het vele wild wat hier in de buurt liep, zoals de reeën.

 

Het jaar daarop heeft hij rogge verbouwd, maar nu is dat stuk wat in eigendom is van het landgoed Rechteren niet meer voor hem beschikbaar en heeft nu zelf 20 are ter beschikking gekocht van een buurman.

De Vechtdalbrouwerij vroeg locale partijen voor de verbouw van gerst om niet geheel afhankelijk te zijn van leveranciers. Nu heeft Gerard tarwe gezaaid. Special kwaliteiten met een nostalgische achtergrond waar moeilijk aan is te komen. Dit jaar heeft hij het laten maaien en dorsen door de dorsploeg Sterrebos, Hartkamp en zijn maten. Prachtig te zien hoe die met die oude machines weten om te gaan.

 

Maar ook verbaasd Gerard zich er over dat er voor inwoners, en fietsers die er langs komen geen enkele belangstelling is, ook niet toen ze aan het maaien waren. We hadden ook een stuk met haver staan, maar die is niet gelijk rijp met de tarwe, zodat de maaiploeg twee keer moest komen. Gerard verbouwd ook hop voor de brouwerij en geeft aan dat deze hop kenmerkend is in geur en smaak. Voor de hop heeft hij nu een speciale stelling gebouwd om meer te kunnen oogsten.

 

Goede tarwe is vrijwel niet aan te komen, overal informatie proberen te halen, maar brouwerijen geven niets prijs over de soorten tarwe. Na lang zoeken heeft hij een ras gevonden uit de vele tarwe soorten. Nu was het de Emmertarwe, maar een nadeel is dat die erg hoog wordt en dus gevoelig voor zware regen. Wat hij nu heeft gezaaid is GRAHAM tarwe die sterke resistentie heeft en hier wordt een grotere opbrengst van verwacht. Alleen afwachten of de verwachting werkelijkheid gaat worden. In elk geval is de maaiploeg uit Hoonhorst al vast gereserveerd en daarna ook het dorsen.

 

Nu maar hopen dat het bier uit de Dalfser brouwerij aan zal slaan en dan gaan we het gelijk proeven. Ik hoor wel wanneer we worden uitgenodigd.

WvdV

Foto's 3
Dalfsennet op bezoek bij Gerard Vossen - Foto: Wim
Foto: Wim
Dalfsennet op bezoek bij Gerard Vossen - Foto: Wim
Foto: Wim
Artikel delen: