Dalfsenaren drinken meer alcohol dan de regio?

DALFSEN – Dalfsenaren drinken meer alcohol dan in de regio. Dat staat vermeld in een kadernota opgesteld op grond van de Wet Publieke Gezondheid. De gemeente is verplicht om in 2017 een nieuw beleid te publiceren. Deze nota bestaat uit maatregelen die de gezondheid van inwoners, hun welzijn en welbevinden in de lokale samenleving.

Het college geeft hiermee aan te willen investeren in gezondheid en preventie omdat we ervan overtuigd zijn dat het loont. Een goede samenleving is een sterke samenleving.

 

GGD monitoren wijzen uit dat de gemiddelde inwoner van Dalfsen in een goede gezondheid leeft, zeker 87 a 88 % voelt zich ook gezond.

 

Tegelijkertijd komen er gezondheidsverschillen voor, veroorzaakt door verschillen in economische status, maar hebben te weinig inzicht in de gezondheidsbeleving van deze inwoners. Op leefstijl valt op dat inwoners van jong tot oud meer alcohol drinken en dat het drugsgebruik groter is dan elders in de regio.

 

In de komende maanden willen we samen met onze organisaties een programma ontwikkelen geënt op bovenstaande. Dit wordt het zwaarte punt van onze beleidsnota. Aldus wethouder Maurits von Martels. We moeten alles in het werk stellen richting gezondheid. Het hebben van werk en inkomen, taalvaardig zijn en participeren, draagt bij aan gezondheid. Gezondheid vergroot de kansen op opleiding, werk en inkomen. Zo bieden armoedebeleid en de aanpak van laaggeletterden aanknopingspunten voor die groepen.

 

Preventief aanpak van jongeren en vooral kinderen, die volgens de ChristenUnie veel te veel binnen zitten, achter de tv hangen, geen spelletjes doen en te weinig buiten komen.

 

Aandacht aan een gezonde leefstijl en Dalfsen op naar een blauwe plek in de wereld, aldus de wethouder in de commissievergadering.

Artikel delen: