Wie kent de volledige geschiedenis van deze woning - Foto: Wim
Foto: Wim

Wie kent de volledige geschiedenis van deze woning

DALFSEN – LENTHE – In de archieven komen we wel informatie tegen, zoals dat het mogelijk een Herberg is geweest van Tijhaar gebouwd rond 1833. In archief gevonden. (ontvangen van Wim Jansen uit Laag Zuthem); een inhoudsopgave akte nr 2470, besluit van Gedeputeerde Staten van Overijssel, houdende toestemming aan Carolina van Dedem om een gedeelte van de bermsloot langs den straatweg van Zwolle naar Almelo nabij het erve Stokke te Lenthe te mogen dempen, teneinde er een herberg met schuur te mogen bouwen.

Later, stukken betreffende de verhuur door Carolina van Dedem aan Gerrit Tijhaar en nadien aan zijn zoon Jan Tijhaar van de herberg op het erve en goed Stokke te Lenthe, 1840 – 1860.
Maar is dit hetzelfde perceel waar eerder een oproep is geplaatst op Dalfsennnet. Toen waren we op zoek naar de NIEUWE IERTHE, in die advertentie staat dan het direct bij het nog te graven kanaal zou staan, die is gegraven rond 1852. Heeft die dan toch dichter bij het kanaal gestaan, was te huur vanaf febr. 1851. Of heeft er direct bij de brug toch nog een herberg gestaan.
Later in 1853 is hetzelfde pand te koop, benevens twee bunder tuin-bosch- en bouwgrond, staande en gelegen te Lenthe, gemeente Dalfsen, aan den Twentschen Straatweg, nabij de brug van het reeds bevaarbaar gedeelte van het Kanaal van Zwolle op Almelo. 1 ½ uur van Zwolle, zeer geschikt tot uitspanning, logement, herberg of eenig ander bedrijf.
Daar in de advertentie wordt gesproken over een doorrijschuur, mogelijk zoals die ook staat bij café De Zon. Waar de koetsier met paard en wagen zo doorheen kon rijden. Heeft die schuur hier ook gestaan? Verder was het huis voorzien van een balcon, kelder en zolder. Op het terrein zou ook een paarden en beestenstalling aanwezig zijn.
Veel vragen waar ik graag een antwoord op had. U kunt mij mailen op schrijver48@gmail.com. Wie kan hierin duidelijkheid geven, u mag ook reageren naar info@Dalfsennet.nl.

WvdV

Foto's 3
Wie kent de volledige geschiedenis van deze woning - Foto: Wim
Foto: Wim
Wie kent de volledige geschiedenis van deze woning - Foto: Wim
Foto: Wim
Artikel delen: