Man met hoofddeksel:  Hendrik Onderdijk - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Man met hoofddeksel: Hendrik Onderdijk

DALFSEN – Man met hoofddeksel – 2017 week 8: Hendrik Onderdijk. Hendrik is in 1945 in Ankum geboren. In 1970 is hij getrouwd en verhuisd naar de Vechtstraat 3 in Dalfsen. Hij woont nu al weer vele jaren – samen met zijn echtgenote – aan de Julianastraat in Dalfsen.

Hij draagt mutsen en petten; de “Elandpet” (uit Canada) is zijn favoriete. Hendrik heeft gewerkt bij Foreco toen dat nog een onderdeel van de Heidemij. was. Zijn werk bestond uit: het kappen van bomen, de gevelde stammen ontdoen van takken en daarna in blokken zagen van 2 meter. Volgens Hendrik werd veel hout toen nog gebruikt voor de mijnbouw.

Daarna heeft hij gewerkt bij Wegener in Apeldoorn. In die vestiging werden diverse kranten van het concern gedrukt. Vanuit Apeldoorn bracht hij – met een vrachtwagen – de kranten, folders etc. naar diverse depots (verzamelpunten voor de bestellers) in het hele land.

Hendrik is een aantal jaren geleden gestopt met werken; eerst kwam hij in de Vut en nu heeft hij pensioen.

Zijn grootste hobby is tuinieren; hij heeft een volkstuin (van 2 are) aan de Ruitenborghweg.
’s Zomers is hij daar bijna dagelijks – totdat het donker wordt – aan het werk. Hij fietst elke dag een paar keer de afstand van huis naar tuin vice versa, want hij wil zoveel mogelijk thuis koffie drinken en eten.

Hendrik verbouwt verschillende soorten fruit, groeten en aardappelen. Zijn kinderen worden door hem geregeld verwend met heerlijke producten die vers van het land komen.

Vrijwilligerswerk doet hij voor de Imminkhoeve. Hij maakt deel uit voor de groenploeg die het tuinonderhoud verzorgt op de locatie Lemele.

Het mooiste plekje van Dalfsen vindt hij: de bank bij de Vechtbrug. Wat een fantastisch uitzicht!

Het waterfront vindt hij een geslaagd project vanwege de mooie opzet en variatie in de woningbouw. Overdag en ’s avonds (dan met de mooie verlichting) ziet het aanzicht van Dalfsen er schitterend uit.

Sport
“Vroeger” ging Hendrik vaak naar schaatswedstrijden in Heerenveen; momenteel bekijkt hij deze wedstrijden thuis. Verder is het wielrennen een sport die hij ook volgt.

Hendrik is geen actieve sporter. Als zijn echtgenote het aan hem vraagt, wil hij best een eindje met haar gaan fietsen. Het fietsen is voor hem nog nooit een favoriete bezigheid geweest.

Stamppot – met name boerenkool van eigen land – vindt hij een heerlijk gerecht. Volgens Hendrik moet de boerenkool vorst hebben gevoeld. Het verschil is zeker te proeven!

Paul Scholten Dalfsen

Foto: psdfotografie

Artikel delen: