Akkoord Kadernota Duurzaamheid

DALFSEN – De Raad ging gisteravond akkoord met het vaststellen van de Kadernota Duurzaamheid voor de periode 2017-2025. De financiële consequenties worden verwerkt in het beleidsplan duurzaamheid en de Perspectiefnota 2017.

 
Uitkomst van de commissievergadering van 21 november 2016 was daarom dat het college in februari 2017 met een volwaardige kadernota komt, waarin niet alleen de werkconferenties, maar ook de visie van het college zijn verwerkt. In april 2017 volgt het beleids- en uitvoeringsprogramma.

 
Het doel is nu kaders vaststellen is nodig om richting te geven aan het duurzaamheidsbeleid voor de komende jaren. Het moet voldoen aan het duurzaamheidsbeleid en toe te werken naar een Duurzaam Dalfsen. Het draagt daarmee volledig bij aan de duurzaamheidscriteria van de gemeente Dalfsen. In een uitvoeringsplan zullen projecten worden uitgewerkt die bijdragen aan het halen van de doelstellingen. Toch waren er vanuit de raad nog vragen.

 
De heer L Nijkamp van de ChristenUnie wilde graag een scherpere omschrijving van energie neutraal. Met windenergie en zonnedaken volgens het huidige beleid komen we er niet. Er vindt deze week overleg met de duurzame partners.
Vooral Gemeente Belangen de heer Schuurman vond de kadernota nog niet voldoende. Hij vroeg naar de mogelijkheden voor een breed uit te zetten enquête onder de Dalfser bevolking. Zeker nu de fossiele brandstoffen dreigen op te geraken. Hij vroeg dan wel de vraagstelling samen met de raad op te stellen.

 

Het concreet uitwerken zodat ook zichtbaar wordt van de gevolgen als we niet wat extra’s doen. Participeren in windparken op zee zou tot de mogelijkheden kunnen behoren om Dalfsen op den duur energieneutraal te maken.

Windenergie in kansrijke gebieden worden door de overheid aangewezen volgens wethouder Agricola. Binnen de gemeente zijn er particulieren die energieparken willen ontwikkelen, maar dat willen we liever niet. Daken gaan voor parken geeft hij aan. Maar het houden van een enquête kost veel tijd aan voorbereiding en uitvoering en zal zeker medio 2018 worden.

 

Maar de heer Rooyakkers van D66 vond het vreemd dat dit zo lang moet gaan duren. De heer Schuurman geeft aan, aan de slag te willen, waar gaan we naar toe wil hij weten. Goed samenwerken met de duurzame dorpen en help hun met het maken van plannen, geeft ze daarvoor ook financieel de ruimte. Ook de VVD der heer Velthuis vond het voorstel van een enquête een goed plan, wat niet zo lang zou moeten duren.  Algeheel ging de raad akkoord met de kadernota en in april zal het weer op de agenda komen.
WvdV

Artikel delen: