Man met hoofddeksel: Wim Duteweerd - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Man met hoofddeksel: Wim Duteweerd

DALFSEN – Man met hoofddeksel – 2017 week 9: Wim Duteweerd. Wim is geboren aan de Kluinhaarsweg (tussen Overijssels kanaal en de Twentseweg); deze weg lag toen in de gemeente Dalfsen.
Bij de herindeling van Lemelerveld kwam deze weg onder de Heino te vallen en deze ligt nu (door het samengaan van Raalte en Heino) in de gemeente Raalte.

In november 1978 is Wim naar Nieuwleusen verhuisd; daar heeft hij slechts een paar jaar gewoond. Sinds 1982 is zijn thuis aan de Brinkweg in Dalfsen.

Wim heeft niet veel petten. De pet die hij meestal op heeft is gemaakt van zeegras. Deze pet heeft hij gekocht op de “Vlechtersmarkt” in Lichtenfels (Duitsland). Wil je ook z’n pet; volgens Wim wordt deze markt elk jaar in (het eerste weekend van) september gehouden. Op mijn vraag waar ligt Lichtenfels antwoordde Wim: “over de Autobaan richting München rijden en dan180 km voor deze stad links afslaan”.

Het beroep van Wim is mandenmaker. Hij vlecht speciale manden zoals: aardappelmanden, houtmanden en broedkorven (voor eenden).

Over de broedkorven heeft Wim (in samenwerking met de Eendenkooistichting en het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde) een boekje geschreven. Van dit boekwerk is momenteel de tweede druk uitgebracht; het is te koop bij het Vlechtmuseum.

Hobby’s zijn:
– wandelen; hij heeft al 4 keer de Nijmeegse Vierdaagse gelopen; dit jaar hoopt hij voor de 5e keer mee te doen; je kunt Wim wakker maken voor een mooie wandeling;
– skiën;
– schaatsen op natuurijs; dit jaar heeft hij slechts een keer op de baan van Stokvisdennen (deze ligt schuin tegenover zijn woning) kunnen schaatsen;
– jarenlang voetbalde hij bij SVD (zaalvoetbal!).

Vrijwilligerswerk verricht hij voor Plaatselijk Belang Dalfsen en de Stichting Sportraad Dalfsen.

Hij vindt het hele Vechtdal een schitterend gebied. Hij woont zelf op een steenworp afstand van Vechtdal/Vecht.

Wim roept alle Dalfsenaren op de petitie over de Aanvliegroutes te tekenen. Dit kan nog tot en met maart 2017 via petitie.nl of via Dalfsennet.

Paul Scholten Dalfsen

Foto: psdfotografie

Artikel delen: