Wat is nu Typisch Overijssels - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Wat is nu Typisch Overijssels

DALFSEN – Die vraag was mij ook gesteld tijdens een uitnodiging begin dit jaar om daar met meerdere mensen over van gedachten te wisselen in een brainstormsessie bij RTV Oost. Die uitnodiging heb ik als belangstellende voor de streekgeschiedenis en als redactielid van Dalfsennet graag aangenomen.

De puzzel in de zoektocht wat nou Typisch Overijssels is, was dus vandaag, hiervoor waren 25 mensen verspreid uit de gehele provincie uitgenodigd, van verschillende leeftijd en zonder enige voorkennis of informatie. Een eenmalige samenkomst georganiseerd door het Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO) en RTV Oost in de studio in Hengelo. Deze ochtend werd begeleid door Trend Adviesbureau Overijssel, geopend door Jannie Lamberts, een medewerkster van het PBO en daarna door Marcel Oude Wesselink verder toegelicht. Een vraagstuk waar ze al wel 20 jaar mee bezig zijn, doel om de hele provincie er meer bij te betrekken.

 

Het programma Jonge leu op oale grond was een mooi voorbeeld, maar dat was geheel op Twente gericht. Bestaan er echte Overijsselaars of Sallanders? Zoek het in kleinheid is zijn voorstel, verdwijnen van eigenheid, zoals dialect, maar ook de tijd van brommers (brommers kiek’n) is mede door het snellere internet verleden tijd. We gaan nu op vakantie naar het buitenland zonder de eigen provincie te kennen. Daardoor verdwijnt cultuur, eigen bewoners maken plaats voor bewoners van buiten de provincie. De regio klein houden en kijk wat lokaal in stand kan blijven.

 

Overijssel is dat een geheel of is dat een samenvoeging van streken, wat bindt ons aan elkaar. Hoe bewaren we een eigen identiteit, ofwel de voelbare ziel?

 

De aanwezigheid van de IJssel is daarvan een voorbeeld. Als we vanuit het westen de knik in de IJsselbrug weer voelen geeft dat het gevoel dat we weer thuiskomen, weer terug aan deze kant van de IJssel geeft een goed gevoel, maar waarom voelen we dat.

 

Trend Advies bureau probeert ons vandaag dat gevoel eigen te maken. Daarvoor zijn er twee benaderingen, hij noemde het de vierkante benadering door hele lijstjes te maken wat mogelijk is, maar dat gaat niet werken. Vandaag proberen we het door een discussies op gang te brengen. Het gaat om welk gevoel heb je daarbij.

 

Daarvoor hebben ze puzzelstukjes gemaakt en ieder moest 7 stukjes bij elkaar zoeken waar je gevoel ligt. Alle belangrijke dingen in de hele provincie lagen verspreid op de tafel en maak daar per persoon een keus uit, maar wel met enige toelichting waarom je die keus maakt en zoek aansluiting bij wat op tafel ligt. Mogelijkheden ten over, van Vechtdal, Salland, Grolsch, Weerribben, klederdracht, maar ook Deventer koek en Bornse bollen, Noaberschop, Plat proat’n, kiek’n wa’j zegt,  Nuchterheid, de IJssel als belangrijke rivier, maar ook de Vecht met het Vechtdal, de natuurgebieden, kastelen en de A1. Kortom zo’n 85 mogelijkheden om aan te leggen en te verbinden in de puzzel. Per tafel 5 personen, dus maximaal 35 stukjes, totaal 5 tafels. Als dit gereed is moet het aantal teruggebracht worden naar 13 stuks per tafel. Dus weer was het waarom weg of waarom blijven liggen, alles met een toelichting.

 

Pas daarna werden op een podium alle stukjes aan, bij of op elkaar gelegd, dan blijkt dat Noaberschap, dialect, cultuur erg belangrijke kenmerken zijn van de Overijsselaar.

 

Maar ook werd opgemerkt dat Oost en west Overijssel elkaar vrijwel niet kent. Het blijft het ontdekken en toch weten we te weinig van elkaar. Opvallend is ook de mentaliteit van de Overijsselaar, het gevoel thuis te komen als we de IJssel gepasseerd zijn, is als een gevoel van liefde.

 

De herkomst van het gebied waar mensen elkaar altijd nodig hadden en hebben, waarin Grolsch provinciebreed gedragen wordt.

 

Het toerisme in Giethoorn, maat ook Twente en het Vechtdal met de coulisselandschappen worden als bijzonder ervaren voor de provincie. Sages en legendes moeten bewaard blijven. Waarom is er zo weinig belangstelling voor Overijsselse kampioenen, kampioenschappen  en belangrijke personen in de muziekwereld.

 

Een ding is zeker, De A1, de IJssel, de Vecht en het Vechtdal zorgen voor verbinding, hoewel de wegen van Twente naar de kop van Overijssel een drama is, je komt sneller in Amsterdam dan in een andere hoek in je eigen provincie.

 

RTV Oost, op stap naar meer, nu zijn er op de laatste tafel 65 kaarten overgebleven waarmee gewerkt kan worden. Op de website van RTV Oost zal melding gemaakt worden van vervolgstappen en vooral om nog vanuit mensen in de Provincie aanvullende informatie los te krijgen. Het doel is eind dit jaar wat meer informatie te hebben en mogelijk dat daaruit plannen ontstaan. De kans is aanwezig dat belangstellenden nog een keer zal worden gevraagd aanvullende informatie te bespreken in een nieuwe bijeenkomst. Dat horen we te zijner tijd. Maar kijk binnenkort op de website van RTV Oost voor meer informatie.

Wim  Schrijver (WvdV) Deelnemer van de meedenkdag om eigen identiteit van een Overijsselaar.

Foto’s gemaakt door  Erna Keizers van  RTV Oost,

 

 

Foto's 3
Wat is nu Typisch Overijssels - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Wat is nu Typisch Overijssels - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto
Artikel delen: