Man met hoofddeksel: Cees Jochemsen

Man met hoofddeksel: Cees Jochemsen

DALFSEN – Man met hoofddeksel – 2017 week 13: Cees Jochemsen. Cees is geboren in Renswoude (bij Veenendaal). In 1953 is het gezin Jochemsen verhuisd naar de Markeweg in Hessum. Zij gingen toen wonen op de eerste boerderij – aan de linkerkant  – van deze weg.

Volgens Cees was de boerderij bij de verhuizing nog in aanbouw en daarom bivakkeerde het hele gezin de eerste weken in een grote kippenschuur.

Toen de vader van Cees stopte met boeren, is het gezin verhuisd naar de “schoolmeesterswoning” aan de Tolhuisweg. De oudste broer heeft toen het bedrijf aan de Markeweg voortgezet.

Cees heeft altijd in de gemeente Dalfsen gewoond. Hij heeft nu een appartement in de Westerveste (hoek Wilhelminastraat/Westerstraat). In het grijze verleden stond hier een melkwinkel en daarna had de Aldi hier een supermarkt.

Hij heeft 4 petten (voor de winter en de zomer). Bij heel erg koud weer kun je hem zien fietsen met een “berenmuts” (een mooie Russische bontmuts met oorkleppen).

Cees heeft 40 jaar als tuinman bij de gemeente Dalfsen gewerkt. Hij verrichtte vaak werkzaamheden in de gemeentekas. Deze kas stond aan de Van der Veenstraat; de gemeente kweekte daar haar eigen (perk)planten.

Momenteel is hij gepensioneerd en “hoeft hij niets meer te doen”.

Cees houdt zijn conditie een beetje bij door aan fitness te doen. Hij beweegt in een kleine groep onder begeleiding van een fysiotherapeut. Meestal maakt hij dan gebruik van de hometrainer.

Cees kookt zelf; hij heeft dan vaak eenvoudige panklare maaltijden die zo in de oven kunnen. Twee keer in de week trakteert hij zichzelf op een gebakken visje. Je kunt hem wakker maken voor: een grote Wiener Schnitzel met gebakken aardappelen.

Op zijn elektrische fiets bezoekt hij de mooiste plekjes van Dalfsen. Het “rondje pontje “ en “stuw Vechterweerd” staan allebei op nummer 1. Het bankje bij de stuw is een plek waar Cees bij mooi en warm weer lekker kan zitten.

Cees is niet zo blij met het Waterfront. Hij vindt dat deze bebouwing niet bij Dalfsen past: het is een te groot blok; het is te massaal.

Paul Scholten Dalfsen

Foto: psdfotografie

Artikel delen: