Ooievaarspaar bij kasteel Rechteren - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma

Ooievaarspaar bij kasteel Rechteren

RECHTEREN – Vorige week werden deze ooievaars gespot bij kasteel Rechteren. Ze hebben het zo te zien prima naar hun zin bij het kasteel waar al vele mensen het afgelopen weekend foto’s hebben gemaakt van het stel.

In de tuin voor het huis van de Leemcule zijn ook ooievaars gaan nestelen op een afgezaagde boom zoals wij 23 maart al melden op deze site: https://www.dalfsennet.nl/nieuws/323340/op-en-top-lente-in-de-tuin-bij-de-leemcule-dalfsen.html

Steeds meer ooievaars bouwen hun nest in bomen. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de Haagse Vogelbescherming. En dat is bijzonder. De beroemde vogel staat er namelijk om bekend een nest te bouwen op plekken die door mensen zijn gemaakt. Een flat of een hoge paal bijvoorbeeld. Maar waarom de dieren nu steeds meer in bomen verblijven is een klein mysterie.

Carolina Walta en Monique van den Broek zijn echte liefhebbers van de ooievaar. Walta is actief bij de Haagse Vogelbescherming en Van den Broek is betrokken bij Stichting Ooievaars Research en Knowhow (STORK). Ze volgen al jaren een bijzonder koppel dat een nest heeft in een boom op het terrein van de British School in de Haagse wijk Mariahoeve.

‘Je ziet nu het mannetje in het nest zitten’, legt Walta uit. ‘Een van de ooievaars past altijd op als de ander weg is. Het kan namelijk zijn dat hun nest wordt ingepikt.’ Van den Broek vult aan: ‘Het mannetje is niet geringd. Het vrouwtje komt oorspronkelijk uit de buurt van Heemstede, waar ze is geboren op een paalnest.’

Boom

En dat laatste is traditioneel gezien een van de favoriete broedplekken van ooievaars. De bekende paal met daarop een zogeheten ‘nestwiel’. Maar uit tellingen van onder meer Caroline Walta blijkt dat er steeds meer ooievaars in onze regio nesten bouwen in bomen. Iets wat ze hiervoor weinig deden. Alleen het is lastig om een verklaring te vinden.

‘Kijk, deze populier is door mensen ingekort’, zegt Van den Broek. ‘Daardoor konden ze makkelijker op deze boom een nest bouwen. Maar het blijft lastig te zeggen waarom ze hiervoor kiezen.’ Misschien kopieren de dieren elkaar wel? ‘Dat zou kunnen.’

Ontwikkeling

De groei van het aantal boomnesten is een goede ontwikkeling, dit benadrukken ook de twee vogelaars. En Van den Broek heeft nog wel een bijzondere oproep: ‘Misschien is er iemand die binnenkort wil afstuderen op de ooievaars. Dan is dit misschien een mooie onderwerp om in te duiken. Wij hebben in ieder geval genoeg informatie.’ (Bron Omroep West)

Foto's 4
Ooievaarspaar bij kasteel Rechteren - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Ooievaarspaar bij kasteel Rechteren - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Ooievaarspaar bij kasteel Rechteren - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma
Artikel delen: