Plan van aanpak “Thuis in Dalfsen” - Foto: Wim
Foto: Wim

Plan van aanpak “Thuis in Dalfsen”

DALFSEN – Op 3 december heeft raad de  startnotitie ‘Thuis in Dalfsen’ besproken. In die periode waren wij tijdens de brainstormbijeenkomsten met inwoners en organisaties in gesprek ter voorbereiding van het plan van aanpak, dat nu voor u ligt.

 

Wij hebben op 24 januari het concept plan van aanpak ‘Thuis in Dalfsen’ 2017-2018 vastgesteld en ter inzage gelegd van 1 februari tot en met 28 februari. In de inspraakperiode hebben wij het advies van de Participatieraad ontvangen en hebben wij twee reacties gekregen vanuit het Ondersteuningsteam Asielzoekers en Vergunninghouders (OTAV).  Al deze informatie kunt u lezen op Ris Dalfsen.

 

Doch de heer Schipper van de Participatieraad, gaf aan tijdig te zijn ingelicht over de plan van aanpak, maar blijft hangen in een gevoel van onbehagen en maakte gebruik van het inspreekrecht.

 

Hij was van mening dat de gemeente het plan te weinig had aangepast van het vorig voorstel. Hij had gehoopt dat de gemeente boven de eigen regels uit zou komen en vindt de aanpak te beperkt. We hebben wel te maken met een taal eis om werk te kunnen vinden voor de deelnemers. Gemeente ga verder dan de regels. Er wordt nu niet met maar over de nieuwkomers gesproken. Maak nieuwe inwoners zichtbaar bij bedrijven en winkels en leer hun de spreektaal.

 

Daar zijn inspanningen voor nodig en maak meer financiële middelen vrij om mensen uit de bijstand te halen. Mensen rondleiden in het dorp om kennis te nemen van het dorp en de inwoners. Er zou een folder worden gemaakt, maar waarom moet dit een half jaar duren.

 

De Raadscommissie had ook verschillende vragen over het raadsvoorstel, het grootste struikelblok is de taal en het onderwijs daarvoor.

 

Wethouder van Leeuwen deed de toezegging dat hij een keer zal meedraaien in de lessen om zelf te ervaren hoe dit verloopt. Deelnemers moeten er van overtuigd worden dat er ook huiswerk gemaakt moet worden, dat zullen ze moeten leren. De gemeente zet al uitgebreid in op de uitvoering en de vorige besprekingen met de participatieraad.

 

De raadscommissie was dan ook blij met de aanpak. Nieuwkomers moeten zich in Dalfsen welkom heten en thuis voelen en ze moeten leren in de praktijk. De heer Veldhuis van de VVD deed nog een voorstel om statushouders in te zetten bij het onderhoud van b.v. sportparken, daar werken ze dan samen met de mensen van onderhoud en geef jongeren de gelegenheid mee te doen met de verschillende sporten.

 

De Raad zal in de volgende raadsvergadering een beslissing nemen over het plan van aanpak.

 

WvdV

Artikel delen: