Man met hoofddeksel: Henk Nijeboer - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Man met hoofddeksel: Henk Nijeboer

DALFSEN – Man met hoofddeksel – 2017 week 15: Henk Nijeboer. Henk is geboren in Gramsbergen. Hij is in 1978 aan de Agnietenhof in Dalfsen komen wonen.  Nu woont hij op een mooie plek aan de Gerner Es.

Hij heeft ongeveer 5 petten en een muts. ’s Zomers draagt hij een vaak pet tegen de zon en bij koud winterweer heeft hij een muts op.

Henk heeft o.a. gewerkt bij de IJsselcentrale in Zwolle en het hoogspanningsstation “Hessenweg”.

Hij was gespecialiseerd in het onderhoud en de controle van het hoogspanningsnet.

Door avondstudie heeft hij op 33-jarige leeftijd de onderwijsaktes voor natuurkunde en elektrotechniek (2e graad) gehaald. Na zijn opleiding is hij ’s avonds – naast zijn gewone werk – lessen gaan geven aan de Streekschool in Zwolle. Sinds enkele jaren is Henk gestopt met werken en lesgeven.

De hobby’s van Henk zijn momenteel :

–        kippen houden

Hij heeft bij zijn huis 13 kippen lopen (krielkippen en Barnevelders). In het verleden heeft hij vaak wel meer dan veertig kippen gehad. De kippen zitten niet alleen in een ren, maar ze lopen ook los in de achtertuin en daar houden ze de siertuin onkruidvrij. De eierproductie van de kippen is te groot voor Henk en zijn vrouw Gerda; de meeste eieren worden daarom weggegeven.

–        de groentetuin

Henk vindt het fijn om in zijn moestuin te werken. Volgens hem zijn de geteelde groenten veel verser en smaakvoller dan uit de winkel.

–        schilderen

Al twee jaar volgt Henk in de wintermaanden schilderlessen in Ommen. Hij schildert vooral landschappen en dieren (zoals kippen en koeien).

Nog niet zo lang geleden, toen Henk mobieler was, had hij als favoriete hobby’s:

–        motorrijden

Hij heeft twee keer een motortocht in Amerika gemaakt. Hij heeft toen met een groep vrienden en zijn zoon Allard getoerd door Californië. Hij is ook in Las Vegas geweest (niet om te gokken!) en bij de Grand Canyon.

–        parachutespringen

Vanuit het vliegtuig (vanaf het vliegveldje bij Hoogeveen) en vanaf behoorlijke hoge bergen (o.a. in Frankrijk en Turkije).

–        zweefvliegen

Hij is jarenlang lid geweest van de Aero Club Salland (bij Lemelerveld) en heeft veel mooie vluchten gedaan.

Vrijwilligerswerk deed hij voor de E.H.B.O.-vereniging Hoonhorst-Dalfsen. Hij heeft in de loop der jaren veel Dalfsenaren opgeleid tot EHBO-er.

Sporten doet hij vanwege zijn gezondheid niet meer actief. Hoewel: sinds 4 weken zit hij op de jeu de boulevereniging Boule ‘88 in Dalfsen en hij is nu al aardig fanatiek. Naar sport kijken doet hij wel; voetbal en darts zijn dan zijn sporten. FC Twente is zijn favoriete ploeg.

Zijn mooiste plek van Dalfsen is: het landschap bij De Stokte en de Oude Oever; met de pleisterplaats, het pontje en de stuw van Vilsteren.

Het Waterfront vond Henk in eerste instantie “zonde van het geld”, maar nu de bouw steeds meer vordert, is hij helemaal om. Hij vindt dat het hele gebied ontzettend mooi is geworden. In het theater is hij naar een voorstelling van het jeugdtheater van Xapp (van Bjorn Zillen) geweest.

Henk is dol op alle soorten soep; vooral voor verse, zelfgemaakte groentesoep mag hij gewekt worden

Paul Scholten Dalfsen

Tekst en Foto: psdfotografie

Artikel delen: