College op bezoek bij Plaatselijk Belang Ankum - Foto: Wim
Foto: Wim

College op bezoek bij Plaatselijk Belang Ankum

ANKUM – College op bezoek bij Plaatselijk Belang Ankum waar de vergadering werd geopend door de voorzitter Henk Oegema. Henk was ook blij dat de aspirant wethouder Jan Uitslag uit Ankum kwam. De voorzitter begon met een aantal punten voor Ankum van belang.

 

Zo noemde hij dat de opbrengst bij het paasvuur welke maandag wordt ontstoken is voor Samenloop om Hoop.

Plaatselijk belang bestaat over 2 jaar 40 jaar, daar is genoeg geld voor in kas en het voorstel is om nu € 1500 uit de kas te halen voor het planten van bomen in het buitengebied. Ankum heeft een goed werkende WhatsApp groep en mede daardoor is het aantal inbraken sterk teruggelopen.

 

Burgemeester Han Noten Gaf aan onder de indruk te zijn van de activiteiten en bedrijvigheid in Ankum en heeft vanmiddag met het bestuur bezoeken gebracht aan de KI Kampen, Hoveniersbedrijf Rosengaerde en aan Bekedam rijschool  en veehouder, drie prachtige bedrijven.

Veder kon hij bevestigen dat het goed gaat met de terugloop  van de misdaad vanaf 2013  zowel de inbraken, vernielingen en diefstallen, zie overzicht, maar we moeten met elkaar alert blijven.

 

Een vraag vanuit de zaal, of het bij het college bekend was dat achter het terrein van de ROVA op Hessenpoort Dans festivals worden georganiseerd en geeft dit voor de inwoners van Dalfsen geluidsoverlast. Hij wist dat die locatie was aangewezen als tijdelijke locatie voor maximaal drie jaar. Of er effecten zijn voor de omwonenden kon hij niets van zeggen omdat die niet bekend zijn. Het zou gaan om maximaal 3 evenementen per jaar vanaf 2017. Doch dit jaar nog niets gepland.

 

Wethouder Agricola  gaf aan vanmiddag ook gehoord te hebben dat bedrijven zitten te springen om personeel en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Er liggen volgens hem grote kansen in de techniek.

Onderhoud wegen; alle wegen worden een keer per twee weken geïnspecteerd de slechtste in uitvoering genomen. De Ankummedijk is inmiddels aangepakt, maar nu regent het van bekeuringen op deze 60 km weg, de weg is te mooi geworden.

Bermen worden regelmatig gecontroleerd en te hoge bermen afgeschaafd zodat het water goed weg kan. Voor klachten contact opnemen met Bertus Meijer.

 

Ontwikkelingen in het buitengebied. Het gaat niet goed met de agrarische bedrijven. In 2030 zal er 17 ha aan bedrijfsgebouwen leeg komen te staan, waarop nu nog 600.000 m2 asbest ligt. Dit asbest moet voor 2024 verwijderd zijn, nu tot 2019 nog subsidiemogelijkheden daarna stopt het definitief. Voor leegstand bestaat nog de regeling “rood voor rood” en in ontwikkeling de regeling “schuur voor schuur”. Alles om ongewenste situaties in het buitengebied te voorkomen.

Vanuit de zaal kwam een klacht over overlast verlichting nieuw gebouw Wheekamp, maar die moet je melden bij de gemeente Zwolle.  Vragen over zonneparken; inderdaad zijn er tweelocaties bekend waar plannen zijn voor zonneparken in de gemeente. De gemeente is hier geen voorstander van, maar het zijn particuliere ontwikkelingen. Op dit moment zijn er nog geen verzoeken ingediend en daarna zal de raad daarover moeten beslissen.

Ook zijn er plannen voor het bouwen van nog drie wiindmolens in het Dalfserveld door Nieuwleusen Synergie.

 

Wethouder van Leeuwen noemde de verkeersveiligheid in de omgeving Ankum bijzonder veilig. In 2015 zijn er maar twee ongevallen gemeld.

 

N340/N377 Op 3 mei worden de raadsleden  bijgepraat door de provincie, later volgen er in alle gebieden weer informatieavonden.. Sloop woningen is inmiddels afgerond. Nu bezig met grondaankoop en voorbereidingen. Na de aanbesteding zal bekeken worden of er ruimte is voor de optimaliseringpunten. Viaduct Prorail is gestart,2017- 2018, Inpassingsplan en contract 2016-2018, start hopelijk 2019-2023.

 

Klachten vanuit de zaal is de slechte communicatie van provincie met bewoners over hun woning en de situatie nu ontstaan bij woningen die niet verkocht zijn. De wethouder geeft aan dat er vrijwel wekelijks overleg is met de provincie en is op de hoogte van de problemen.

 

Veiligheid fietstunnel Ankum, besproken met de provincie, maar die geeft aan geen eigendom te zijn, ook  Dalfsen geeft aan geen eigendom te zijn. Dit wordt onderzocht. Veiligheid inmiddels wel verhoogd door aanbrengen spiegels, maar fietsers blijf op je eigen rijbaan!!

 

Vliegroute boven Overijssel is bekend, maar onduidelijkheden over de hoogte. Problemen die mee spelen in bepaling hoogte is de luchtdruk, normaal 1830 meter ofwel 6000 voet, maar kan zomaar honderd meter verschillen. Han Noten samen met de heer Boerman van de provincie op bezoek gewest bij de staatssecretaris Sjaron Dijksma, maar we wachten even op de tekst van het verslag.

Hiermee werd het bestuurlijk gedeelte afgesloten.

WvdV

 

 

 

Foto's 4
College op bezoek bij Plaatselijk Belang Ankum - Foto: Wim
Foto: Wim
College op bezoek bij Plaatselijk Belang Ankum - Foto: Wim
Foto: Wim
College op bezoek bij Plaatselijk Belang Ankum - Foto: Wim
Foto: Wim
Artikel delen: