Certificaten cursus Werken met de e-overheid uitgereikt

Certificaten cursus Werken met de e-overheid uitgereikt

Woensdag 17 mei zijn er zeven certificaten uitgereikt in Dalfsen door wethouder Jan Uitslag, vrijdag 19 mei nog eens vijf in Nieuwleusen. De deelnemers hebben leren werken met de elektronische overheid.

Een DigiD aanvragen, maar vooral ook gebruiken! Waar moet je zijn op internet, waar je kun je vinden wat je zoekt en waar moet je op letten bij het gebruik. Met behulp van het werkboek van Digisterker en de deskundige hulp van begeleiders heeft iedereen weer veel geleerd.
In vier bijeenkomsten is eerst de DigiD zelf behandeld. Vervolgens zijn er diverse tips en aandachtspunten uitgewisseld om doelgericht de juiste informatie te vinden en als het nodig is, daar iets te regelen. De digitale dienstverlening van de gemeente Dalfsen is bestudeerd. Er is aandacht besteed aan diverse mijn-omgevingen, zoals Mijn SVB of Mijn toeslagen, waar je in een afgeschermde omgeving jouw dossier kunt bekijken en zaken kunt aanpassen of regelen. De berichtenbox van Mijn Overheid is natuurlijk ook behandeld. Regelhulp en de Samen Doen-site hebben we ook bekeken. Bij alles ging het niet alleen om theorie, maar vooral ook doen. Kijken, als het nodig is inloggen en dan alles bekijken en actie ondernemen als dat gewenst is. Juist door het regelmatig doen tijdens zo’n cursus ontstaat de vertrouwdheid om het op te pakken als het nodig is.
Er is tijdens de bijeenkomsten gelegenheid om stil te staan bij de achtergronden van deze ontwikkelingen. En de kritische kanttekeningen zijn niet weggepoetst. Je kunt als burger minder je verhaal direct mondeling of telefonisch kwijt dan vroeger. Dat gaat gepaard met een gevoel van verlies voor velen. De samenleving lijkt er wat dat betreft niet op vooruit te gaan.
Als je weet hoe dingen digitaal gedaan kunnen worden en het werkt allemaal naar wens, kan je zelf kiezen wanneer je er mee aan de slag gaat en kan het soms verrassend snel geregeld zijn. En het gevoel zelf de regie te hebben en te houden is voor veel mensen belangrijk.
De argumenten hebben we besproken, de eindconclusie hebben we niet getrokken. Dat is ook niet nodig, dat kan en mag iedereen zelf. En het was in ieder geval de bedoeling om zoveel mogelijk ervaring op te doen met het gebruik van de digitale overheid en veel te oefenen.
De deelnemers gaven aan dat er rust en vertrouwen is ontstaan door de cursus en door er een aantal keren regelmatig mee bezig te zijn. Dan gaat het in de toekomst ook lukken. Zeker als men dan ook nog eens terug kan vallen op de Digitale naober die via de bibliotheek benaderd kan worden en individueel bij kan springen mocht er onverhoopt toch nog eens keer hulp nodig zijn.

Op de vrijdagmorgen in Nieuwleusen gaat de bibliotheek in september ochtenden organiseren, waar  op allerlei (nieuwe) manieren de mogelijkheid centraal zal staan om iets te ontdekken, iets te leren of iets te weten te komen. We gaan gebruik maken van allerlei werkvormen en cursusmateriaal, natuurlijk ook digitaal. Maar we zoeken vooral naar die dingen die u leuk, interessant of uitdagend vindt. Als u hierdoor aangesproken wordt, neem dan eens contact op met een medewerker van de bibliotheek of met j.tebokkel@bibliotheekdalfsen.nl

Iets leren? We doen het samen!

Artikel delen: