Man met hoofddeksel: Derk Jan Aalvanger - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Man met hoofddeksel: Derk Jan Aalvanger

DALFSEN – Man met hoofddeksel – 2017 week 23: Derk Jan Aalvanger. Derk Jan verzamelt petten en hij heeft er nu al meer dan 75!  De meeste petten heeft hij gekregen bij de (tractor)evenementen die hij vaak bezoekt.

 

Op de foto heeft hij een “Steyr” pet op; dit is ook het merk van zijn favoriete tractor.

 

Tot zijn pensioenleeftijd (65 jaar) had hij een groot vleesveebedrijf met meststieren. Ook deed hij aan akkerbouw en hij verbouwde dan voornamelijk mais.  Hij noemt zichzelf nu “een rustend agrariër met hobby’s”.

 

De grootste hobby van Derk Jan is tractorrijden op zijn Steyr uit 1948. Deze tractor heeft de scheldnaam “kikker”, omdat hij vanwege zijn korte bouw over de weg hobbelt.

Met zijn tractor heeft hij in 2005 de Elfstedentocht gereden. Voor het uitrijden van deze tocht heeft hij een bijzonder “Elfstedenkruisje ” ontvangen.

 

Met de Steyr tractorenclub heeft Derk Jan op de Großglockner Hochalpenstraße in Oostenrijk tot het panoramisch uitzichtpunt Kaiser-Franz-Josefs-Höhe (op bijna 2400 meter hoogte) gereden. Voor dit evenement hebben de 25 Nederlandse deelnemers hun tractor met vrachtwagens naar Oostenrijk laten vervoeren. In totaal waren er 800 deelnemers uit heel Europa.

 

Het mooiste plekje van Dalfsen is volgens Derk Jan: Welsum. Hij is de oudste inwoner van deze mooie buurtschap.

 

Mede door zijn toedoen zijn er door de gemeente 3 borden geplaatst waarop de naam Welsum staat. Hierdoor kan iedereen deze buurtschap nu vinden. Bij de onthulling van deze borden heeft hij van elke inwoner van Welsum een bijzonder verhaal verteld.

 

Een andere hobby van Derk Jan is: autorijden. Hij gaat lekker (grote) einden over binnenwegen met zijn auto toeren, omdat hij dit heerlijk en ontspannend vindt.

 

Het favoriete eten van hem is kruudmoes. Dit is een oud Gelders en Overijssels gerecht van gort, karnemelk, spek, rookworst, rozijnen en veel verse kruiden. Met dit eten kun je Derk Jan erg verwennen.

 

Op televisie kijkt hij graag naar 1 tegen 100, omdat hij dan lekker kan meedoen.

 

Derk Jan vindt het jammer dat er in Dalfsen sinds de jaren 70 zoveel karakteristieke panden zijn gesloopt. Hij noemt dan o.a. de Prinsenstraat, Kerkplein en Van Bruggenplein. Volgens hem is “door de modernisering veel historie uit Dalfsen verdwenen”

Tekst en foto: Paul Scholten Dalfsen

 

 

 

Artikel delen: