Nieuwe haring Dalfijn is fris en ziltig - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma

Nieuwe haring Dalfijn is fris en ziltig

DALFSEN – Het blijft toch een apart fenomeen: de jaarlijkse introductie van de Hollandse nieuwe. Alsof er iets mis zou zijn met de ‘oude’ haring.

Gert-Jan Beekhuis van visspeciaalzaak Dalfijn in Dalfsen legt uit “Tot september mag de nieuwe haring als Hollandse nieuwe worden verkocht, daarna heet hij maatjesharing. Die is langer ingevroren geweest en minder zout. De Hollandse nieuwe wordt in mei, juni en juli gevangen.

Na die tijd komt er vooral haring met kuit in de netten en dat heeft invloed op het vetpercentage, op de smaak dus. Die is wat minder uitgesproken.” Dat Hollandse mag trouwens gerust met een korreltje zout worden genomen, want het visje wordt al jarenlang gevangen in Scandinavische wateren. Maar ach, enig chauvinisme kan geen kwaad toch? Hollandse nieuwe is toch een beetje synoniem aan nationale trots, een eeuwenlange Nederlandse traditie die wereldwijd bekend is.

Woensdagochtend om 09.00 uur begint het nieuwe haringseizoen. Gert-Jan Beekhuis liet ons voorproeven en dat was een klein feestje. Uitstekende harinkjes. Stevig, lekker vet, fris en mooi ziltig. Ze smaken naar meer!

Artikel delen: