Perspectiefnota (voorheen Voorjaarsnota)

DALFSEN – De Perspectiefnota (voorheen Voorjaarsnota) en het investeringsplan worden jaarlijks opgemaakt en ter vaststelling aangeboden aan de raad. De Perspectiefnota 2018-2021 stelt de kaders voor de begroting 2018- 2021, het gaat over de belangrijke ontwikkelingen voor de komende jaren en het financiële plaatje wat daarbij hoort.

 

Dit jaar staat in het teken van keuzes maken. Alhoewel we er in budgettaire zin goed voor staan, moeten we constateren dat onze ambities verder reiken dan onze financiële mogelijkheden. De reguliere activiteiten en noodzakelijke bijstellingen passen volledig in de begroting. De ruimte is echter beperkt; we kunnen niet alles. Wij denken daarbij aan een taakstelling van afgerond € 1 miljoen. Dat bedrag hebben wij in de Perspectiefnota opgenomen. Bij de ombuigingen nemen wij de gehele begroting in ogenschouw en de maatregelen kunnen wat ons betreft zowel de lasten als baten betreffen. De concrete invulling en zal plaatsvinden in de begroting 2018.

 

Om uw raad inzicht te bieden in de ontwikkeling van onze begroting, hebben wij in deze Perspectiefnota gekozen voor de volgende aanpak en indeling: · Het doorvoeren van een strikt onderscheid tussen het structurele deel en het incidentele deel van de begroting. · Bepalen vertrekpositie (voorafgaand aan de Perspectiefnota). Afzonderlijk gepresenteerd zijn de stelposten voor een tegenvallend accres, zoals die reeds zijn opgenomen in de begroting. Er is sprake van structurele ruimte. Met ingang van dit investeringsplan worden investeringen kleiner dan € 25.000 rechtstreeks meegenomen in de exploitatie (m.a.w. er wordt niet meer over afgeschreven).

 

Voor een nadere inleiding verwijzen wij u naar de informatie die op RIS volledig te lezen is, inclusief het investeringsplan voor de komende jaren wat donderdagavond in een extra raadsvergadering nader wordt besproken. Maar vanavond was het de beurt aan alle partijen om een reactie te geven middels de algemene beschouwingen. Hieronder slecht enkele punten.

 

Raadslid Schuurman van Gemeente Belangen mocht de aftrap geven;  De digitale bereikbaarheid van de gemeente moet beter – Veiligheid moet voorop staan – contacten met burgers optimaliseren – onderzoek beheer sportvelden, zonder extra kosten voor de sportverenigingen –  Meer prikkelen gebruikers van de participatiewet (bijstand) – efficiëntie gemeentelijk apparaat –  gebruik de kansen van de omgevingswet – centrumvisie vraagt goede plannen – niet tornen aan onderhoud wegen.

 

Mevrouw Ramaker van het CDA gaf aan laat duidelijk blijken dat iedereen meetelt – reserves in de gemeente drogen op en dat geeft zorgen – hoe voorzien we in nieuwe inkomsten – kunnen we als gemeente zelf een zonnepark financieren? –  wij missen in de voorstellen de ondersteuning van de agrarische ondernemers – hoe zorgen we voor veiligheid als er in de nacht geen agent meer op straat is – financieel tegenwind vraagt om bundeling van krachten.

 

 

De heer Nijkamp van de ChristenUnie gaf aan dat we blijvend moeten werden aan een duurzame, veilige leefomgeving en aan zorg voor allen die het nodig hebben – wij zijn slechts rentmeesters van deze aarde en moeten die doorgeven aan de volgende generatie – fietsveiligheid in Dalfsen moet beter – effectiviteit in de zorg onderzoeken – wijze van informatieverstrekking naar de burger moet beter – waar denkt het college de bezuiniging van 1 miljoen weg te halen – structureel meer aandacht voor reserves in de jeugdzorg.

 

De heer Wiltvank van de PVDA gaf aan dat het college duidelijke keuzes moet maken – meer betrokkenheid van gemeente met de inwoners – aanstellen zorgcoördinator –  invulling financiële ruimte herzien – waar mogelijkheden zijn openbare verlichting zelf opwekken – mensen met afstand op de arbeidsmarkt beter coachen – openbare WIFI in het dorp – participeren en opwaardering wijken – knelpunten rondweg en fietspaden oplossen.

 

De heer Rooijakkers van D66 gaf aan, vorig jaar zag het er nog zo rooskleurig uit, nu al een forse stijging personeelskosten en pensioenkosten – nu moet de stofkam door de kosten en investeringen, dat roept om vragen, maak keuzes – we kunnen niet meer alles doen – meer dan 1 miljoen uitgeven dan begroot is onaanvaardbaar.

 

De heer Veldhuis van de VVD gaf aan dat door onverwachte kosten we nu 1 miljoen moeten ombuigen, was dit niet eerder te voorzien – toch veel beperking mogelijkheden – waarom komt college zelf niet met bezuinigingsvoorstellen – zoek naar mogelijkheden verhoging van inkomsten – onderzoek samenwerking andere gemeenten – meer mensen aan het werk helpen uit de bijstand – goed plan van aanpak maken voor statushouders.

 

De volledige weergave is te zien in een bijlage. De reacties van de wethouders komt vandaag op RIS te staan en zodra die bekend zijn krijgt u dat te zien.

 

Korte reactie van wethouder van Leeuwen; Hoge ambities en lage belastingdruk zijn we trots op, we willen met u op zoek gaan naar keuzes. In de bijstand staat elke cliënt geregistreerd in het hele Vechtdal en van ieder wordt een plan van aanpak gemaakt – Gemeente denkt aan het genereren van extra inkomsten te onderzoeken, verhoging leges en verhoging door het rijk opgelegd kunnen we niet uitsluiten.

 

Wethouder Agricola gaf aan dat het onderhoud aan gemeentelijke gebouwen toeneemt – Zonneparken wordt volgende week in de raad besproken – probleem asbest baart ook ons zorgen, maar we blijven met de provincie zoeken naar kansen – wifi centrum heeft geen prioriteit.

 

Wethouder Uitslag gaf aan dat onderzoek sportvelden volgt, maar vooral om kosten laag te houden en geen verhoging van de gebruikerskosten – jeugdzorg  en kinderopvang vraagt aandacht, het moet zo zijn dat elk kind een goede ontwikkeling kan doorlopen.

 

Burgemeester Han Noten begon met zijn betoog over het artikel wat vorige week in de Stentor had gestaan over de werkdruk in de gemeente. Hij gaf aan dat die reactie niet zijn woorden waren. De verslaggever is om opheldering gevraagd. Word vaker geconfronteerd met onjuistheden in de krant.

 

Maar erkent hij, de werkdruk op bepaalde afdelingen is erg hoog en daar gaan we aan werken. Begrotingsverschillen met het verleden zijn mede veroorzaakt omdat eerder nooit de bedragen werden geïndexeerd, daardoor nu hogere kosten.

 

Communicatie en participatie zijn van groot belang, zo ook de uitgestelde investeringen.

 

De gemeentelijke website zal worden aangepakt.

 

Veiligheid, kwalitatief en kwantitatief hebben we onze politie op sterkte en met een zeer goede samenwerking van de wijkagenten en de WhatsApp groepen  leveren we een enorme bijdrage aan onze veiligheid. Ik deel dan ook niet de zorgen die elders in het land zouden zijn. Wordt vervolgd.

 

Donderdagavond kunnen de partijen reageren op de reacties, maar helaas kan Dalfsennet daar niet aanwezig zijn.

 

WvdV

Artikel delen: