Vrijwilliger van de maand - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Vrijwilliger van de maand

DALFSEN – Het Vrijwilligerspunt Dalfsen (onderdeel van Landstede Welzijn) vindt dat vrijwilligers Het Goud Van De Samenleving zijn. Vrijwilligerswerk is onbetaald werk, maar kent andere vormen van belonging; zoals waardering, erkenning en het vergroten van je netwerk.

Vrijwilligers worden niet betaald; niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn!

Het Vrijwilligerspunt  is trots op alle vrijwilligers in de gemeente Dalfsen. Er zijn prachtige voorbeelden van mensen die ongelooflijk blij zijn met de dingen die een vrijwilliger voor hen doet. Het werk is ook een verrijking voor de deelnemers zelf.

Om de verschillende aspecten van het vrijwilligerswerk en het belang ervan te belichten, wordt iedere maand (ingaande juli 2017) een vrijwilliger van de maand geselecteerd.

De eerste vrijwilliger van de maand is: Denise van der Wijk.

Zij doet zelf onbetaald werk bij het Vrijwilligerspunt in Dalfsen. Zij schrijft daar nieuwe vrijwilligers in en bemiddelt tussen deze personen en bedrijven/instellingen. Verder handelt zij het e-mailverkeer af en zorgt voor de telefonische bereikbaarheid van het punt. Haar belangrijkste taak is om de juiste match voor een vrijwilliger te vinden.

In 2016 is Denise verhuisd naar Nieuwleusen. Op korte termijn kon zij niet aan een betaalde baan komen, maar thuiszitten was voor haar geen optie. Zij wilde absoluut actief blijven en heeft daarom zelf contact opgenomen met Ivonne Saueressig van het Vrijwilligerspunt Dalfsen. Dit heeft voor Denise geresulteerd in een functie bij het Vrijwilligerspunt.

Volgens Denise is vrijwilligerswerk erg zinvol en zijn vrijwilligers onmisbaar. Zonder vrijwilligers komen veel zaken niet meer tot stand. Zij noemt de Zorgsector waar vrijwilligers wandelen met clienten en boodschappen voor hen doen. Ook alle sportverenigingen kunnen niet meer zonder vrijwilligers.

De vrijwilligers houden de samenleving in beweging. Het mooiste van het vrijwilligerswerk is de win-win-situatie voor de persoon en de organisatie waar hij/zij geplaatst wordt. Als vrijwilliger blijf je betrokken bij de samenleving en het werk biedt je kansen om (leer)ervaringen op te doen en te delen.

Een praktijkgeval staat Denise nog erg bij. Zij probeerde voor een – niet erg gemotiveerde – jongedame een vrijwilligersbaan te regelen. Deze persoon had veel lichamelijke en psychische klachten en zag er vreselijk tegenop om iets te gaan doen. Op aandringen van Denise is de betrokken persoon toch begonnen met het geadviseerde vrijwilligerswerk.  Volgens Denise is de jongedame door het werk helemaal uit het isolement gekomen en zijn er nauwelijks nog gezondsheidsproblemen.

Advies van Denise: staar je niet blind op een bepaald beroep. Vaak kan het verrassend uitpakken als je iets totaal anders gaat doen. Als voorbeeld noemde zij: de onderwijzer die nu in het tuinonderhoud werkt.

Tekst en foto: Paul Scholten Dalfsen

Artikel delen: