Man met hoofddeksel: Roelof Ekkelenkamp - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Man met hoofddeksel: Roelof Ekkelenkamp

DALFSEN – Man met hoofddeksel – 2017 week 27: Roelof Ekkelenkamp. Roelof is geboren op een boerderij aan De Brandt in Dalfsen. Hij heeft ongeveer 64 jaar op dezelfde plek gewoond. Sinds 6 jaar woont hij in de Gerner Marke in Dalfsen.

Via stamboomonderzoek is – o.a. in de archieven van de Grote kerk Dalfsen – uitgezocht dat zijn (voor)ouders altijd in deze streek gewoond hebben. Allen hadden een boerenbestaan.

 

Hij heeft een verzameling van maar liefst 50 petten. De meeste petten heeft hij – toen hij boer was – gekregen van vertegenwoordigers en op beurzen. Daarnaast heeft hij nog speciale petten voor zomer, winter en uitstapjes. Zijn oranjepet (speciaal aangeschaft omdat hij fan van het Nederlands Elftal is) heeft hij vanwege de resultaten van het team in de afgelopen jaren niet veel opgehad.

 

Roelof is altijd boer geweest. In eerste instantie deed hij het boerenbedrijf (koeien en varkens) samen met zijn vader en later runde hij de boerderij met zijn echtgenote. Aangezien er voor het bedrijf geen opvolger was (de kinderen hadden andere interesses), heeft Roelof 10 jaar geleden besloten zijn bedrijf langzaam af te bouwen en te verkopen.

 

Sinds Roelof “rustend landbouwer” is, besteedt hij veel tijd aan zijn nieuwe daginvulling: hobby’s en vrijwilligerswerk.

 

De hobby’s zijn:

–  het onderhoud van zijn mooie ruime tuin

–  de politiek; hij is erg geïnteresseerd in de politiek

–  wandelen en fietsen; o.a. om in conditie te blijven

–  kaarten (voornamelijk klaverjassen)

 

Vrijwilligerswerk is erg belangwijk voor Roelof. Al het vrijwilligerswerk is volgens hem ”gewoon op zijn pad gekomen”. Verder vindt hij het heerlijk om met mensen contact te hebben. Als een boer in het dorp gaat wonen, is het volgens hem goed om “nieuwe mensen” te leren kennen.

 

Uit het onderstaande overzicht blijkt, dat er vaak een beroep op hem als vrijwilliger wordt gedaan.

Tafeltje dekje – Dijkwacht – Met scootmobielers op pad voor Landstede – Wandeltochten organiseren voor Greenshoes – voor de BTB-werkgroep (Bereikbaarheid, Toegankelijkheid, Bruikbaarheid van gebouwen) voorlichting geven op de basisscholen in de gemeente Dalfsen.

 

Roelof gaat naar de sportschool; hij doet aan Cardiogym om fit en op gewicht te blijven.

 

Op televisie volgt hij voetbalwedstijden van het Nederlands Elftal. Echter meer tijd stopt hij in het kijken naar programma’s die over politiek gaan.

 

Het mooiste plekje van Dalfsen is volgens hem: De Houtmars richting Diezerstraat. Hij is van mening dat “Je de natuur van Dalfsen moet willen zien”. Vanuit Dalfsen zijn de bekende rondjes – via de stuwen Vilsteren en Vechterweerd – prachtig om te fietsen.

 

Je mag Roelof wakker maken voor: zelfgemaakte kruudmoes! Hij weet niet hoe hij lekkere kruudmoes moet bereiden en zijn vrouw wil het niet maken.

 

Toen Roelof “veeboer” was, lukte het hem altijd wel om een vakantie in te plannen. Hij koos dan de minder drukke maanden augustus en september uit (voor de maisoogst). Nu hij elke dag vakantie heeft, vindt hij het wel prettig om af en toe iets anders dan Dalfsen te zien; bijv. door samen met zijn echtgenote op fietsvakantie te gaan.

 

 

Tekst en foto: Paul Scholten Dalfsen

 

 

 

Artikel delen: