Fusieplannen bibliotheken Salland/Vechtdal afgeketst

DALFSEN – In februari 2017 heeft de raad een  brief ontvangen van bibliotheek stichtingen Dalfsen-Nieuwleusen, Ommen en Salland waarin de fusievoornemens voor bibliotheek Salland-Vechtdal kenbaar worden gemaakt. Het stuk dat nu voor u ligt is bedoeld om de huidige stand van zaken te schetsen rondom het fusieproces van de bibliotheek stichtingen Dalfsen-Nieuwleusen,

 

Ommen en Salland tot bibliotheek Salland-Vechtdal.   Een belangrijke opdracht daarin is het verleggen van de focus van een klassieke uitleenbibliotheek naar een bibliotheek als spin in het sociale en culturele web.  Door de fusie krijgen de betrokken gemeenten Dalfsen, Ommen, Olst-Wijhe en Raalte te maken met een sterkere, ondernemende organisatie die beter in staat is om de gemeentelijke opdracht voor de toekomst waar te kunnen maken.

 

Via bestuurlijke afstemming ontvingen wij het bericht dat het bestuur van stichting bibliotheek Ommen en de raad van toezicht van stichting bibliotheek Salland een brief gestuurd hebben naar de gemeenten Ommen, Raalte en Olst-Wijhe waarin zij aangeven zich niet te kunnen vinden in de voorwaarden en het voortzetten van de fusie met deelname van de gemeente Dalfsen.

 

Als gemeente gaan we ons de komende periode samen met het bestuur van stichting openbare bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen beraden over het verdere verloop van de invulling van de bibliotheekvoorziening in de gemeente Dalfsen en de daarbij horende opdracht voor bibliotheek stichting Dalfsen-Nieuwleusen.

 

Burgers en andere belanghebbenden worden geïnformeerd op het moment dat er meer duidelijkheid bestaat over de verdere invulling van de bibliotheekvoorziening in de gemeente Dalfsen.

De raad sprak zich vanavond uit en vond het jammer dat de fusieplannen waren afgeketst, maar vragen toch naar andere mogelijkheden. Ook wethouder Jan Uitslag gaf aan teleurgesteld te zijn  dat de fusie niet geslaagd is. Dalfsen had het volgens hem goed voor elkaar. Komende week zijn er weer gesprekken met het bibliotheekbestuur om andere opties te bekijken. De zorg vanuit de raad is of de bibliotheek samen met de kulturhusen nu en op lange termijn wel kunnen functioneren

Het college zal de raad op de hoogte houden van het vervolg.

WvdV

Artikel delen: