Uitreiking Dorpsvernieuwingprijs 2017 in Hoonhorst - Foto: Wim
Foto: Wim

Uitreiking Dorpsvernieuwingprijs 2017 in Hoonhorst

HOONHORST – Vandaag vindt er in Hoonhorst de dorpsvernieuwingsprijs 2017 plaats,  om dat Hoonhorst in 2015 deze prijs heeft gewonnen. Vandaag gaat het om de laatste finalisten van de 28 inschrijvingen uit het gehele land. Het gaat nu nog om Beltrum (Gelderland) Garnweerd (Groningen) en Witteveen (Drenthe).

 

In het Anjerpunt te Hoonhorst werden de gasten vanmorgen ontvangen en welkom geheten door de heer Timo Veen  (voorzitter van Duurzaam Hoonhorst) en Leidy van der Aalst, voorzitter van de OVKK. Mevr. van de Aalst gaf aan waarom voor Hoonhorst is gekozen, ook mede omdat Hoonhorst het vorig jaar hoog is geëindigd in de Europese dorpsvernieuwingprijs.

 

Zij gaf aan te worden overstelpt met goede initiatieven in dorpsvernieuwingen, duurzaamheid en zorg. Waar bewoners zelf het heft in handen nemen. Bewoners doen wat zij zelf belangrijk vinden voor hun eigen woongemeenschap.

 

Timo Veen geeft aan dat het klimaat op de gehele wereld erg aan het veranderen is, er is duidelijk wat aan de hand. Er komen veranderingen op ons af in de kleine dorpen, busverbindingen zoals we die gewend waren zijn onhoudbaar geworden, dorpen zijn steeds meer op de inwoners aangewezen. De noodzaak om te veranderen begint door te dringen willen we de dorpen leefbaar houden.

 

Christiaan Kuipers van de Stichting Urgenda noemt het opvallend te zien dat er in Hoonhorst overal zoveel zonnepanelen op de daken liggen.  Klimaatverandering is niet alleen de oorzaak van de stijgende zeespiegel, wel de extremen in het weer, de orkanen en de bosbranden. Broeikasgassen zorgen voor de opwarming van de aarde als gevolg van de Co2 toename door o.a. gas en olie verbruik. Er worden teveel materialen en grondstoffen gebruikt. Gevolg is grote boskap, maar ook de soep in de Oceanen. (plasticafval) heeft grote gevolgen.

Wij moeten nu ingrijpen.!!

 

Zonnepanelen leveren een grote bijdrage in vermindering van het energieverbruik, dit gebruik moet omlaag. Grondstoffen moeten we na gebruik recyclen en hergebruiken en we moeten werken aan duurzame kwaliteit. Wij halen teveel uit onze aarde, grondstoffen zijn niet oneindig. Wij moeten nu ingrijpen, grondstoffen worden schaars!

Zoek de kracht in eigen dorp in het besparen van energie en grondstoffen. Hoonhorst heeft het in 20125 al bewezen. Vandaag deze kennis delen met andere dorpen, dit kan voor ieder veel opleveren.

 

Vanmiddag zal de prijsuitreiking plaatsvinden, maar niet voordat alle deelnemers vandaag door het dorp hebben gewandeld om zelf te zien wat er in Hoonhorst de afgelopen jaren is gerealiseerd.

WvdV

 

 

Foto 1
Artikel delen: