Man met hoofddeksel: deze week Joop Bekedam - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Man met hoofddeksel: deze week Joop Bekedam

DALFSEN – Man met hoofddeksel – 2017 week 41: Joop Bekedam. Joop (velen kennen hem alleen als Jopie) Bekedam is geboren aan de Nieuwe Uitleg in Dalfsen en hij  woont momenteel (al meer dan 35 jaar) aan de Welsummerweg.

 

Joop heeft enkele petten, een hoed en diverse mutsen. De petten en de hoed draagt hij al heel lang niet meer. Joop heeft voor zijn leeftijd nog een weelderige haardos en “pettenmannen”  hebben volgens hem meestal niet zo veel haar meer op hun schedel. Verder vindt Joop dat petten bij hem jeuk veroorzaken. Hij is dus een “mutsenman” en de mutsen worden exclusief voor hem gebreid door zijn moeder. Aangezien er restjes wol gebruikt worden, zijn de mutsen (zeer) bont van kleur.

 

Joop draagt meestal een muts tijdens het werk; als het donker is, heeft hij een lamp aan zijn muts bevestigd.  Als het hard vriest slaapt hij zelfs met een muts op, omdat het dan in zijn onverwarmde slaapkamer bijna net zo koud is als buiten. Van zijn vrouw Saskia mag dat alleen als de muts schoon is (en niet de hele dag tijdens het werk gebruikt is).

 

Het beroep van Joop is “groenondernemer” (hovenier/tuinman); hij is eigenaar van Jopie’s Groene Wereld aan de Welsummerweg. Na zijn studie aan de Middelbare Tuinbouwschool, werkte hij – voordat hij met zijn eigen bedrijf begon – ook nog 5 jaar bij het groenonderhoud van de gemeente Dalfsen. Volgens Joop is het bijzonder dat hij “groene vingers” heeft, omdat iedereen in zijn familie in de techniek werkt.

De hobby’s van Joop zijn:

– voetballen (bij ASC), schaatsen (enkel op natuurijs) en wandelen in de natuur;

– postzegels verzamelen;

– kleinvee (o.a. kippen en konijnen) houden in een ren (een oude kas) van maar liefst 108 m2.

 

Ondanks zijn schaarse vrije tijd doet hij met veel plezier vrijwilligerswerk als trainer bij de ASC-jeugd.

 

Op televisie volgt hij het wielrennen (enkel de belangrijke Rondes) en de voetbalverrichtingen van het

Nederlands Elftal, PSV en van enkele “plattelandsploegen” (zoals PEC en Heerenveen).

 

Het mooiste plekje van Dalfsen is volgens Joop: het bankje aan de Stokte met zicht op de oude Vechtarm.

 

Het favoriete eten van Joop is: slabonen met nieuwe aardappelen en een dikke karbonade en als toetje lekkere gele vla (hij wil alleen het eigen merk van Albert Heijn!). Voor een pak gele vla van AH (Joop heeft  proefondervindelijk vastgesteld dat dit de lekkerste gele vla is) mag je hem wakker maken.

 

Joop noemt zich een natuurmens; hij vindt het heerlijk om op de Lemelerberg, De Hoge Veluwe en de Weerribben  te struinen.

 

 

Tekst en foto: Paul Scholten Dalfsen

 

 

 

Foto's 2
Man met hoofddeksel: deze week Joop Bekedam - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten
Artikel delen: