Dit jaar 1336 inbraken in Overijssel - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Dit jaar 1336 inbraken in Overijssel

REGIO – In de eerste negen maanden van 2017 zijn er in de provincie Overijssel 1336 inbraken geweest. Op gemeentelijk niveau valt op dat de meeste inbraken per inwoner worden gepleegd in Hengelo. Dit blijkt uit onderzoek van Smart Alarm, waarbij nationale politiecijfers werden geanalyseerd.

 

Inbraken in Overijssel

In Overijssel waren er in de eerste negen maanden van dit jaar 1776 pogingen tot inbraak. Hiervan had 79,7% een succesvolle afloop voor de inbrekers. In totaal werden 440 inbraken voorkomen. Het is opvallend dat er sterke gemeentelijke verschillen bestaan rondom het aantal inbraakpogingen en daadwerkelijke inbraken in Overijssel.

 

Meeste inbraakpogingen in gemeente Enschede

De meeste inbraakpogingen werden genoteerd in de gemeente Enschede, waar inbrekers 391 keer probeerden binnen te dringen. In ruim 76% van de gevallen (298 keer) waren zij hier succesvol. Ook in de gemeenten Hengelo (191 geslaagde inbraken) en Deventer (156 geslaagde inbraken) werd veel ingebroken. Hoofdstad Zwolle volgt op ruime afstand met 131 pogingen tot inbraak.

 

Hoogste slagingspercentage in Ommen

In veel Overijsselse gemeenten konden inbraken niet voorkomen worden. Inbrekers zijn vooral succesvol in de gemeente Ommen, waar het slagingspercentage ruim 92,6% is. Ook in Staphorst (84,6%), Hof van Twente (84,2%) en Hellendoorn (82,9%) zijn inbrekers dit jaar erg succesvol geweest.

 

Aantal inbraken per inwoner in Overijssel

Wanneer wordt gekeken naar het aantal inbraken per inwoner, valt op dat een aantal gemeenten ruim boven het provinciale gemiddelde zit. Hengelo staat met stip bovenaan. Hier is de kans op inbraak ruim twee keer zo hoog (237,5% ten opzichte van het Overijssels gemiddelde). Ook in Enschede (200,3%), Almelo (174,3%) en Deventer (170,7%) is er een verhoogde kans op inbraak.

 

In hoofdstad Zwolle is het wat veiliger. Hier is namelijk sprake van een lager slagingspercentage (71,2%). Wat het aantal inbraken per inwoner betreft staat de gemeente Zwolle op de achtste plek in Overijssel. Het volledige onderzoek is terug te vinden op onderzoekspagina: Alarm in Overijssel.  Ook cijfers uit Dalfsen.

Artikel delen: