Heroverweging nuloptiebeleid coffeeshop van de baan - Foto: Wim
Foto: Wim

Heroverweging nuloptiebeleid coffeeshop van de baan

DALFSEN – De heer Vincent Oosterveen heeft de gemeente Dalfsen gevraagd om de 0 optie te heroverwegen om het realiseren van een coffeeshop in Dalfsen mogelijk te maken. Hij doet al een aantal jaren een poging dit voor elkaar te krijgen, maar de raad is daar nooit mee akkoord gegaan.

Wel heeft de raad op 25 september 2017 besloten om het initiatief geldig te verklaren en het te agenderen voor behandeling. Daartoe is de raad verplicht. De heer Oosterveen geeft aan zelf geboren te zijn in de gemeente Dalfsen en heb ik zelf ervaren hoe het is om als kind op te groeien in Dalfsen, de goede kanten ervaren, maar ook de slechte kanten. Ervaren hoe de jeugd en hij zelf in aanraking komt met genotsmiddelen en criminaliteit. Hij erkent dan hij nu zelf nog gebruiker is. Bijna ieder kind in Dalfsen komt hier vroeg of laat mee in aanraking is zijn mening. Het komt door het simpele gegeven dat er in Dalfsen geen verantwoorde en veilige omgeving is voor burgers in Dalfsen om hun cannabis te kopen en te consumeren. Hier moet een definitief eind aan komen is zijn mening.

Doch de gemeenteraad deelt zijn mening totaal niet. Hij heeft zelfs geen financiering of beleidsplan. Er zijn geen gegevens bekend hoe het drugsgebruik in Dalfsen is, maar 84 % van de bevolking zegt geen problemen te kennen met gebruikers en 9 van de 10 jongeren ervaren nu geen problemen. Ook het argument dat de heer Oostveen gebruikt voor het leveren van cannabis voor medicinale gebruik is ongegrond, dit is via de huisarts en de apotheek leverbaar. De droom van de coffeeshop van de heer Oostveen zou een nachtmerrie worden voor velen geeft de heer Nijburg  van de ChristenUnie aan. Wat lost het op, zeker nu niet bekend is hoeveel de overlast is.

Hoe komt de heer Oostveen aan de drugsvoorraad omdat veel drugs verhandeld wordt in de criminaliteit en trekt alleen die handel nog meer criminaliteit aan. Daar staat niemand op te wachten. Ook mevrouw Ramerman van het CDA gaat duidelijk weten dat hun mening onveranderd is We moeten juist proberen mensen van de drugs te krijgen en een wijziging niet toestaan.

Jos Ramaker van Gemeente Belangen is van mening dat de heer Oostveen beter zijn heil kan zoeken in de grote stad en niet in Dalfsen. Drugs veroorzaken volgens hem bij jongeren veel hersenschade. Ook zal een coffeeshop een aanzuigende werking krijgen van gebruikers in het grensgebied en dat willen we beslist niet.

Jan Rooyakkers schrok van de reactie van de heer Oosterveen die zei dat het niet alleen voor de kern Dalfsen, maar ook in Hoonhorst en Nieuwleusen en andere kernen zijn doel ligt. De heer Velthuis van de VVD was benieuwd naar de mening van de burgemeester, mede omdat coffeeshops niet toegestaan zijn binnen een straal van 300 meter van een school en niet in woonwijken. Wij willen dit niet en volwassenen moet hun eigen verantwoording nemen en kunnen hun behoefte krijgen in Zwolle of Dedemsvaart. Wij moeten de problemen niet opzoeken.

Burgemeester Han Noten gaf duidelijk aan dat het besluit bij de raad ligt, maar als de raad een wijziging zou aannemen hij nog de laatste beslissing neemt en liet duidelijk blijken dat een wijziging er niet zondermeer komt. Want daarna zal er nog een aanvraag moeten komen van een vestigingsvergunning.

De heer Oosterveen maakt nog van de gelegenheid gebruik om te reageren op alle weerstand. Hij vindt dat het in Dalfsen wel een probleem is, maar kan ook geen aantallen noemen. Cannabis via de apotheker is veel duurder en je kan het slechts per 5 gram kopen, terwijl een coffeeshop grote voorraden heeft. Het moet voor jongeren gemakkelijker worden, dan is het volgens hem ook controleerbaar. Hij doet nog een oproep aan de burgemeester om zich aan te sluiten met het experiment van het nieuwe kabinet om wietkweek begeleid te legaliseren.

Maar hoe de heer Oosterveen met zijn fantasie de plannen probeert vorm te geven, des de duidelijker is de raad om de 0 optie niet aan te passen. Niemand wil het, past zeker niet in Dalfsen en niet in de overtuiging van de ChristenUnie. Geen enkele partij dat een aanpassing ondersteunen, maar wel waren ze onder de indruk van de vasthoudendheid en uitleg van de heer Oosterveen.

Een coffeeshop in Dalfsen, zal er niet komen, nu in elk geval niet….

WvdV

Artikel delen:
Foto 1