Duurzame dorpen laten felle kritiek horen - Foto: Wim
Foto: Wim

Duurzame dorpen laten felle kritiek horen

DALFSEN – De duurzame dorpen maakten gisteravond gebruik van het inspreekrecht tijdens de commissie vergadering. De heer Timo Veen van Duurzaam Hoonhorst beet de spits af en was bijzonder fel op de inhoud van het beleidsplan Duurzaamheid wat gepresenteerd zou worden.

Hij noemde de plannen van de gemeente in eerste instantie vol ambitie en gaf nog complimenten dat het college het programma concreet gaat maken.  Maar het veranderde behoorlijk van toon, hij noemde het te slap en niet ambitieus en volstrekt niet passen in een gemeente die koploper wil worden in Nederland. Hij geeft aan hier nu ook geen duurzame energie meer in te steken, dat station is voor hem gepasseerd.

 

Hij vraagt wel aandacht voor de beeldvorming van het programma, maar het lijkt of het programma met de duurzame dorpen tot stand is gekomen. Ja de duurzame dorpen hebben af en toe inbreng gehad en mochten wat aanleveren, maar er waren ook momenten waar de deur voor ons is dichtgehouden omdat dit vertragend zou werken. Dus als het beeld zou ontstaan dat het uitvoeringsprogramma met de duurzame dorpen is opgesteld wil ik dat beeld ontkrachten.

 

De rol voor de duurzame dorpen is beperkt geweest en we delen dan ook niet dit beleidsplan We hebben dan input mogen leveren, maar zijn zeker geen verlengstuk van de gemeente. Hij sluit af met; Het is uw feestje en het is goed dat de raad dat beseft.

 

Maar ook Groen Gebogen liet van zich horen in de naam van Gerard Brakkee.  Al weer een tijd geleden deelden de duurzame dorpen hun ambities met u, vorm gegeven in een prikkelende animatie. Het ging over eerlijk eten, slim vervoer, duurzame energie uit Dalfsen, een schone Vecht en een schoon Vechtdal. U koos ervoor u te beperken tot de zaken waar u rechtstreeks invloed op meent te hebben. De meeste ambities zijn daarbij verloren gegaan en u zette de duurzame dorpen en uw verdere ontwikkelingen bewust buiten spel.  In een vorige inspraakbeurt heb ik gepleit voor een vergaande dialoog om de inspanningen van ieder groter te laten dan de som der delen. Wat er nu staat is op zichzelf niet verkeerd, maar hoe gaat dit uitpakken in de praktijk. Ook Groen gebogen kan het jaarlijks budget van de gemeente goed gebruiken om haar activiteiten te financieren, maar kunnen onze activiteiten niet in een jaarplan vastleggen.

 

Belangrijker vinden we de eerder genoemde samenwerking, het uitwisselen van informatie. Neem ons mee als gedreven vrijwilligers en deskundigen die bereid zijn een deel van hun vrije tijd te besteden aan Duurzaam Dalfsen. Pas uw organisatie aan en de werkwijze aan de initiatieven van burgers en ondernemers in plaats van hen te vragen zich aan te passen.

 

WvdV

Foto's 2
Duurzame dorpen laten felle kritiek horen - Foto: Wim
Foto: Wim
Artikel delen: