Zal het kouder worden?

Zal het kouder worden?

DALFSEN – Zal het kouder gaan worden? We zagen vandaag al weer het eerste paard met een dikke winterjas aan. „We moeten in ons achterhoofd houden dat een deken geen comfortproduct is voor het paard. Het is eerder onhandig en lastig, aldus een kenner.

 

Paarden hebben van nature een prima mechanisme om zich tegen kou te beschermen. Ze hebben een vetlaag op hun huid (huidsmeer) met daarop haar. Wanneer ze hun haren rechtop zetten kan er lucht tussen komen. Deze lucht werkt isolerend.

lees hier verder

 

Veel te vroeg en ongezond een deken zeker als de temperatuur nog niet onder nul is. Het ligt er ook aan wat je met het paard doet. Van nature krijgen paarden een dikke vacht tegen de winter. Met een deken hou je dit tegen. Eigenlijk kunnen ze gewoon buiten blijven zonder deken. Zeker pony’s. Hou je een paard altijd op stal dan groeit zijn vacht ook niet heel snel. Doe je hem dan naar buiten kun je hem bij extreme kou een deken op doen. Sport paarden  ( zoals op deze foto) is een ander verhaal deze worden geschoren dit is voor het zweten tijdens de sport. Deze hebben op stal ook een deken.

Niet paarden die soms een buiten ritje maken. Paarden die niet echt werken hebben geen deken nodig. Het is meestal een kwelling ze kunnen niet rollen en even lekker uitdraven. Ook zullen ze eerder ziek worden. Het beste is een frisse stal zonder tocht en deken ook als ze een paar uurtjes de wei ingaan om te ontspannen en te bewegen. Na een intensieve rit als het paard zweet kun je hem een deken opdoen tot ze droog is of droog stappen.

Aldus een kenner.

Artikel delen:
Foto's 2
Zal het kouder worden?