College bezoekt Plaatselijk Belang Lemelerveld - Foto: Wim
Foto: Wim

College bezoekt Plaatselijk Belang Lemelerveld

LEMELERVELD – Gisterenavond was het college van Dalfsen op de jaarlijkse informatieavond bij de vergadering van Plaatselijk Belang in Lemelerveld. In een volle zaal bij Reimink en ze werden welkom geheten door de voorzitter de heer Erik Jansen Holleboom.

 

De vereniging  werkte eerst hun eigen ledenvergadering af met een kort terugblik. Zoals de N348, die werd weer een jaar vooruitgeschoven, nu gepland uitvoering in 2018. De tunnel Noordzijde is definitief en het eerste huis is gesloopt.

 

Plaatselijk is op zoek naar meer verbindingen in het dorp en wel met andere verenigingen en wel omdat vrijwel alle verenigingen te kampen hebben met een bestuurstekort. Zo zijn er besprekingen opgestart met Welzijn Lemelerveld, Mozaïek, Sukerbiet, het Vrijwilligerspunt en Smon. Hoe vind je bestuurders en wat kunnen we van elkaar leren. Ook plaatselijk Belang zit met een bestuursvacature van 3 personen en dit zal opgelost moeten worden.

 

Er is er een scholenproject opgestart. Kinderen wordt de vraag gesteld, wat heeft Lemelerveld nodig. Er zijn verschillende voorstellen bedacht zoals speel en hangplekken, verkeersveiligheid en verlichting waar we wat mee kunnen. Wat leeft er in Lemelerveld; is er behoefte aan een brede school in plaats van losse scholen, wat vindt u van de uitbreiding van het industrieterrein, moet dit zo groot mogelijk worden of wat is uw mening over de zondagopenstelling. Die vragen werden de zaal voorgelegd en verschillend beoordeeld.

 

Glasvezelaanleg in het buitengebied zuid is gestart in juni, deel noord zal begonnen worden in week 28 is ons toegezegd. Het Kroonplein is vorig jaar geopend en er volgt nog een evaluatie.

 

Lies te Kiefte presenteerde een aanpassing van het voetgangersbruggetje aan de Kerkstraat over het kanaal. In het traject het DNA van Dalfsen en Lemelerveld heeft de werkgroep van de Historische kring een voorstel uitgewerkt om deze brug visueel te veranderen in een witte ophaalbrug. Lemelervelder Wim Spijkermam heeft het plan gemaakt en uitgewerkt en zorgt met vrijwilligers voor de realisatie.  Hiervoor is een budget van de gemeente Dalfsen beschikbaar gesteld. Lies deed nog een oproep om vooral oude  verhalen en foto’s  aan te leveren voor de schatkist.

 

Ben Schrijver van de stichting Hoog Overijssel gaf een duidelijke uitleg over de problemen van de vliegroute over Salland. De geplande vlieghoogte moet omhoog. Metingen en berekeningen door een lid van de stichting hebben aangetoond dat het ministerie grote fouten heeft gemaakt. Daarvoor zijn we inmiddels diverse keren in Den Haag geweest  om met de verschillende ministeries dit te bespreken en ook met de 2e kamer. Binnenkort zal er een stemming volgen. We bereiden inmiddels een juridische procedure voor mocht de stemming niets opleveren.

 

Na de wat uitgelopen eerste deel kwam na de pauze burgemeester Han Noten aan het woord en begint natuurlijk met het vertrek van wethouder Klaas Agricola, die gekozen heeft voor het burgemeestersvak. Donderdagavond zal zijn opvolger Andere Schuurman worden beëdigd en dan is het college weer compleet. De heer Schuurman komt uit Nieuwleusen, dus zijn de wethouders nu beter verdeeld over de gemeente.

 

Als burgemeester neem ik nu even de taak over van de vertrekkende wethouder en begin met woningbouw. Locatie Jansen zijn eerste woningen onder de kap en ook op andere locaties loopt de bouw van woningen voor alle leeftijdsgroepen goed. Op Nw. Landen 2 zijn er 14 kavels verkocht en ook de bouw van de woningen bij de Driepuntsbrug loopt goed. Voor 2018 staan er weer veel plannen in het schema, zie bijlage. De locatie van de Welkoop wordt onderzocht om ook daar binnen nu en 6 jaar te kunnen bouwen.

 

Het Kroonplein; veel mensen zien dit als een parkeerplaats, daar is niets mis mee. Maar dit plein is aangelegd als een belevingsplein of een ontmoetingsplein waar geparkeerd mag worden. Ik daag iedereen uit te komen met plannen voor het houden van evenementen. Vanuit de zaal klonk al een geluid dat er plannen op stapel staan.

 

Jan Uitslag sprak over het Sociaal Domein en de transformatie. Nieuwe aanpak gericht op  preventie en daar willen we de komende jaren op insteken. Gelukkig doen we het in Dalfsen beter dan in Den Haag en klanten beoordelen ons met het cijfer 8, daar zijn we erg blij mee.

 

Romeo en Julia worden in de  loop van 2018 verplaatst naar de overzijde van de Ellenbroekbrug. Maar de kunstenaar moet eerst een voorstel aanleveren van de sokkel waarop het beeld moet komen te staan. Die contacten lopen wat lastig.

 

Het DNA van Dalfsen is goed opgepakt in Lemelerveld, de erfgoedverhalen, de verbeelding per kern en het beheren van erfgoedcollecties. Lemelerveld heeft voor de verbeelding het aanpassen van de voetbrug uitgewerkt en dat zal in 2018 gerealiseerd kunnen worden.

 

Wethouder Ruud van leeuwen voor de 4e keer hier in Lemelerveld en geeft ook aan dat er heel veel gerealiseerd is. Met name het realiseren van het Kroonplein, maak het plein levendig. De evaluatie heeft inmiddels plaatsgevonden en de resultaten zullen begin 2018 eerst in de gemeenteraad besproken worden, mogelijk dat er nog een extra budget aangevraagd moet worden voor eventuele aanpassingen. Parkeergedeelte tegenover van de Most is in de plannen meegenomen.

 

De N348 heeft een lange geschiedenis, de aanbesteding heeft inmiddels plaatsgevonden en het eerst is aan de beurt de aansluiting zuid met het bedrijventerrein. Het wegdeel  Lemelerveld Ommen vraagt groot onderhoud en dit deel zal medio 2018 voor 4 weken geheel worden afgesloten.

 

Aanpassingen in het openbaar vervoer zullen er niet komen voor de N348 gereed is.

 

Op het eind van de vergadering was er ruimte voor vragen vanuit de zaal.

 

José Eilert noemde de actie om de krachten van besturen te bundelen, belangrijk voor het in stand houden van verenigingen. Dalfsen als groenste gemeente zou meer moeten doen om het kappen van bomen te voorkomen en indien nodig te zorgen voor herplant. Zij noemde geruchten over zieke bomen, doch die waren bij de gemeente onbekend. Wethouder van Leeuwen gaf nog aan dat er in overleg met Landschap Overijssel een plan wordt opgesteld om te zorgen voor meer diversiteit omdat we nu te maken hebben met de essenziekte en ook de eiken processierups die te sterk aan het oproeien is. Meer soorten bomen, meer ruimte voor de natuur en de bijen.

Lemelerveld Werkt is breder opgezet en gaat ondergebracht worden bij SAAM.

 

Gerard Harmsen maakte zich zorgen dat er voor Lemelerveldse bedrijven geen industriegrond beschikbaar is.

 

Wethouder van Leeuwen gaf aan dat er nog steeds grond te koop is en dat er optie ligt op meer uitbreiding, mits er harde plannen zijn. De provincie staat geen aankoop toe omdat er in omliggende gemeenten vele hectaren ongebruikt grond ligt.

 

Locatie Strenkhaarsweg hield de gemoederen bezig maar in mist. Niemand wilde er wat over zeggen en toch zijn er klachten. Burgemeester Han Noten gaf aan dat er na het parkeerverbod aan de kanaalzijde ook aan de overkant een parkeerverbod gaat komen en dan kunnen we handhaven. De overlast is bekend, de veiligheid is hier niet in het geding, hoewel reacties in de zaal anders deed vermoeden.

 

Als laatste vraag uit de zaal was; hoe denkt de gemeente Dalfsen om net als in Hardenberg over te gaan naar een basisinkomen voor iedereen. Jan uitslag kon alleen zeggen dat hij de pilot in Hardenberg volgt, maar dat Dalfsen daar geen besluit over heeft genomen.

Het was inmiddels na half elf dat de voorzitter de vergadering kon sluiten.

 

WvdV

 

 

 

Foto's 11
College bezoekt Plaatselijk Belang Lemelerveld - Foto: Wim
Foto: Wim
College bezoekt Plaatselijk Belang Lemelerveld - Foto: Wim
Foto: Wim
College bezoekt Plaatselijk Belang Lemelerveld - Foto: Wim
Foto: Wim
College bezoekt Plaatselijk Belang Lemelerveld - Foto: Wim
Foto: Wim
College bezoekt Plaatselijk Belang Lemelerveld - Foto: Wim
Foto: Wim
College bezoekt Plaatselijk Belang Lemelerveld - Foto: Wim
Foto: Wim
College bezoekt Plaatselijk Belang Lemelerveld - Foto: Wim
Foto: Wim
College bezoekt Plaatselijk Belang Lemelerveld - Foto: Wim
Foto: Wim
College bezoekt Plaatselijk Belang Lemelerveld - Foto: Wim
Foto: Wim
College bezoekt Plaatselijk Belang Lemelerveld - Foto: Wim
Foto: Wim
Artikel delen: