Maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp 2018

DALFSEN – Voorstel aan de raadscommissie: Het vaststellen van de verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp 2018 (ingangsdatum 1 januari 2018), onder voorbehoud van het advies van de Participatieraad.

 

Voor u ligt de aangepaste verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp. Een aanpassing van deze onlangs vastgestelde verordening (29 mei 2017) is noodzakelijk, vanwege een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB). De CRvB stelt dat niet het college degene is die de regels over de hoogte van het Pgb bepaald, maar dat dit een bevoegdheid is van de raad. Daarnaast hebben andere inzichten over de eigen bijdrage, de tegemoetkomingen bij meerkosten personen met een beperking of chronische problemen en de mantelzorgwaardering tot aanpassingen in de verordening geleid. In de oplegger staan de aanpassingen meer specifiek genoemd.

 

Door de uitspraak van de CRvB blijkt dat onze huidige verordening niet voldoet. De VNG heeft haar modelverordening aangepast die wij als gemeenten over kunnen nemen. De huidige verordening is hierop gebaseerd. In de huidige verordening wordt niet voor elke maatwerkvoorziening een eigen bijdrage gevraagd. In de verordening die nu voorligt, is dit aangepast. Inkomenspolitiek tijdens het gesprek tussen consulent en cliënt, in het kader van onderzoek als bedoeld in artikel 2.3.2, eerste lid, van de Wmo 2015 en artikel 6 van de Jeugdwet, is niet toegestaan.

 

Door wel een eigen bijdrage te vragen draagt de inwoner naar draagkracht bij aan de oplossing. Waar mogelijk wordt nu een eigen bijdrage gevraagd zodat elke inwoner meebetaalt aan het gebruik van een maatwerkvoorziening. Uitzondering hierop zijn rolstoelen en voorzieningen voor jeugdigen (m.u.v. woningaanpassingen voor jeugdigen). Voor deze voorzieningen mag volgens de wet geen eigen bijdrage worden gevraagd.

 

Voor de transities bestond de Wet Tegemoetkoming Chronische zieken en Gehandicapten (WTCG). De middelen die ter compensatie beschikbaar zijn gesteld vanaf 2015, zijn door de gemeenteraad toegekend aan de minimaregeling (Participatiewet). Het is niet toegestaan om deze middelen dan ook nog binnen de Wmo in te zetten in de vorm van een financiële tegemoetkoming. De voorzieningen uit deze regeling zijn binnen de Wmo nu beschikbaar in natura of Pgb. (Volledige tekst staat op Ris).

 

Aandachtspunten voor mantelzorgers is weer uitvoerig besproken, het voorstel is  bedrag wat als cadeau per jaar beschikbaar is gelijk te houden. (In de vorige bijeenkomst en in het overleg met de pers en het persbericht was al een toezegging gedaan van € 100,- per mantelzorgercadeau. Blijkbaar was de raad hiervan nog niet geheel op de hoogte.)

 

Wethouder Jan Uitslag gaf aan dat het aantal mantelzorgers niet geheel in beeld is, maar dit bedrag hadden we vastgesteld en ook al komen we tekort in het budget, aan die prijs willen we niet meer trekken.  We denken dat er in de gemeente ongeveer 8000 mantelzorgers zijn en dat zich ongeveer 800 gaan aanmelden voor het mantelzorgcadeau. Toch waren er partijen die (nu in het zicht van de verkiezingen) vonden dat de prijs wel naar € 120,- of meer kon en vonden het een zuinigheid van de wethouder.  Doch Jan Uitslag wat onder de indruk van die reactie en dat raakte hem zichtbaar. Vorig jaar was het bedrag lager en als we nu op dezelfde manier weer zouden rekenen kon het wel eens uitkomen op € 70,- en om nu € 120,- te vragen vond hij niet prettig. Het houdt een keer op gaf hij aan.

 

In deze nota wordt ook gesproken over de eigen bijdrage in de hulpverlening, maar dan bijdrage op basis van draagkracht. Een aantal partijen vond dat de wijzigingen in de bijdragen nu niet ingevoerd moeten worden, maar pas met de aanpassingen in 2019. Ook dit agendapunt gaat naar de raadsvergadering als akkoord of bespreekstuk.

WvdV

Artikel delen: