Moonlightshoppen in centrum 0529 Dalfsen

Moonlightshoppen in centrum 0529 Dalfsen

DALFSEN – De feestverlichting in de winkelstraten en de kerstboom op het Kerkplein zorgen al voor de juiste sfeer, maar vandaag is het echt een en al kerst wat de klok slaat in het centrum van Dalfsen.

De blokhutten en marktkramen staan er al, dennengroen is ruim voorradig en de stemming zit er al goed in.
De derde vrijdag in december draait alles om het Kerstfestijn. Dan
bruist het centrum en laten de midwinterhoornblazers hun zelfgebouwde hoorns schallen, branden de houtblokken in de vuurkorven en strooit het draaiorgel kerstmelodieën rond. In de volksmond wordt deze Kerstmarkt moonlightshoppen genoemd en dat is niet toevallig. Het schijnsel van de maan zorgt immers voor de verlichting. Nou ja, voor een deel dan.

Vrijdag van vier uur ’s middags tot tien uur ’s avonds staan er
verschillende live-optredens en activiteiten op het programma. Vaste prik zijn de Kersbomenverkoop bij de rooms-katholieke kerk, de lichtjesparade, de levende Kerststal, de kramen van ondernemers, handelaren en hobbyisten en… de Kerstman met zijn arrenslee. Samen met de Kerstman een rondje maken door het dorp behoort tot de mogelijkheden.

Ook de jongeren van 0529 Unites zijn van de partij. Zij verkopen zelfgemaakte artikelen en promoten hun oppascentrale. Voor een gering bedrag per uur passen zij wanneer de ouders dat wensen, op de kinderen. De opbrengt komt ten goede aan Casa Ana in Roemenië, een inloophuis voor zigeunerkinderen. Volgend jaar zomer gaan de jongeren daar een week lang naar toe om hand- en spandiensten te verlenen en… een speeltoestel te bouwen in de speeltuin. Om de lokale economie daar te steunen willen ze de materialen ter plekke kopen. Wat voor speeltoestel het moet worden? Ze hebben nog geen idee, maar wellicht kan speelspecialist IJreka (een dochteronderneming van Foreco) in Dalfsen daarin wat betekenen.

Artikel delen: