Op zoek naar het DNA van Dalfsen - Foto: Wim
Foto: Wim

Op zoek naar het DNA van Dalfsen

DALFSEN – “Onze herinneringen en historie maken ons tot wie we zijn.” Onder die kreet gaan de Historische kring Dalfsen en de vereniging Ni’jluusn van Vrogger op zoek naar het DNA van Dalfsen. Alle kernen hebben van de gemeente de opdracht gekregen om dit op een eigentijdse manier bij de bevolking onder de aandacht te brengen:

 

“Elke kern heeft zijn eigen identiteit en samen vormen we de gemeente Dalfsen. Zet het erfgoed van Dalfsen stevig op de kaart om het voor nu en de toekomst te borgen”.

 

Het doel is om een brede laag van de bevolking te betrekken bij de zoektocht naar ons DNA, naar ons verleden. Dit gebeurt door actieve deelname aan activiteiten, tentoonstellingen, toneeluitvoeringen, maar ook door de kernen te verrijken met verbeeldingen. Die kunnen zorgen als een fysiek element tussen het verleden en het heden, bijvoorbeeld een kunstuiting. Lemelerveld heeft al een verbeelding gepland in 2018 en wel het terugbrengen van een historisch model van een ophaalbrug over het Overijssels kanaal.

 

De gemeente Dalfsen heeft voor de periode van 2017 tot en met 2020 een bedrag van vier ton beschikbaar gesteld om het DNA zichtbaar te maken. In elke kern is in september een schatkist bezorgd, met het doel hierin zoveel mogelijk ideeën vanuit de bevolking te ontvangen. De historische verenigingen zullen op basis van deze tips verhalen gaan verzamelen, bijvoorbeeld via interviews, en deze koppelen aan bestaande erfgoedcollecties.

 

Hoonhorst wil aandacht geven aan de kerkelijke ontstaansgeschiedenis van Hoonhorst aan oude konings- en handelswegen, dit samen met de organisatie Hoonhorst 250 jaar in 2020.  De andere kernen beraden zich nog op een passend thema. Intussen blijven we op zoek naar bijzondere verhalen. Helpt u ons mee?

 

Maak onze historie zichtbaar! Daarvoor hebben we een aantal thema’s opgesteld:

  1. Landschap, er is zoveel veranderd in de laatste eeuw.
  2. Bewoning, van Trechterbekervolk en andere historische vondsten.
  3. Infrastructuur, water, spoor en wegen.
  4. De marken en huidige kernen/ buurschappen.
  5. Boerderijen, inclusief oude boerderijnamen
  6. De vele  landgoederen.
  7. Kerk en religie.
  8. Verdwenen en nieuwe industrie.
  9. Tweede wereldoorlog, met in 2020 75 jaar bevrijding.
  10. Noaberschap, elkaar helpen en bijstaan als het nodig is.

Wat weet u ons nog te vertellen over deze thema’s?

Elke kern heeft de vrijheid te kiezen welk thema voor hun kern het belangrijkste is. Ga dus met uw historische vereniging op zoek naar verhalen over deze belangrijke onderwerpen. Die verhalen willen we graag in 2018 zichtbaar hebben. Uw bijdrage is daarin heel belangrijk, o.a. door het beschikbaar stellen van oude foto’s. Deze worden vervolgens gescand. Oude foto’s roepen herinneringen op en daar moeten we iets moois van maken per kern.

Wij zijn ervan overtuigd dat er vooral bij oudere inwoners nog heel veel verhalen leven die de moeite waard zijn om vast te leggen. Bespreek die met uw historische vereniging zodat we  in 2020 een prachtige verzameling hebben waar ons nageslacht trots op kan zijn. Mogen we op u rekenen?

Namens de projectgroep DNA van Dalfsen

Wim Schrijver

 

Contactgegevens van de Historische verenigingen;

Historische kring Dalfsen, Trefkoele +. Mail info@historischekringdalfsen.nl.

Historische vereniging  Ni’jluusn van Vrogger, museum Palthehof. Mail info@palthehof.nl

U kunt natuurlijk ook contact opnemen met de historische werkgroep in uw eigen kern.

 

Artikel delen:
Foto's 5
Op zoek naar het DNA van Dalfsen - Foto: Wim
Foto: Wim
Op zoek naar het DNA van Dalfsen - Foto: Wim
Foto: Wim
Op zoek naar het DNA van Dalfsen - Foto: Wim
Foto: Wim
Op zoek naar het DNA van Dalfsen - Foto: Wim
Foto: Wim