Bestaat er een houdbaarheidsdatum voor benzine?

Bestaat er een houdbaarheidsdatum voor benzine?

Onder de juiste omstandigheden kan benzine enorm lang bewaard worden. Dit gaat echter niet zomaar. De beste condities voor een lange houdbaarheid van benzine zijn in een luchtdichte metalen verpakking. Laten we er wel bij melden dat het erg riskant is om zomaar benzine in een jerrycan in een pand te bewaren! Desondanks is het wel interessant om te weten hoe lang je benzine kunt bewaren voordat de kwaliteit verloren gaat. Denk hierbij aan iemand die zijn tank vol gooit, maar amper rijdt.

Wat gebeurt er met de benzine bij aanraking met zuurstof?

De kwaliteit van je benzine gaat achteruit zodra het in aanraking komt met zuurstof. De tank van de auto bevat drijfstoffen. Deze drijfstoffen zijn noodzakelijk voor de werking van je benzine. De mix van drijfstoffen zorgt namelijk voor een goede verbranding van je brandstof, wat essentieel is voor de kracht van je motor. Helaas is de tank van de auto niet luchtdicht afgesloten en zal het uiteindelijk in aanraking komen met zuurstof. Uiteindelijk zal de kwaliteit van de benzine in je tank dus afnemen. Tank je dan ook liever kleine hoeveelheden benzine, ook dan doe je dit met een tankpas waarbij je de rekening achteraf krijgt.

Hoe lang is benzine dan precies houdbaar?

Is het tijd om te tanken, dan kan je de neiging hebben om de tank vol te gooien. Zeker als je gebruik maakt van de euroshell card waarbij je achteraf betaalt, is het belangrijk om te weten of de benzine lang genoeg houdbaar is, dit in verband met het al dan niet vol gooien van je tank. Het vervelende is echter dat het niet te voorspellen is wanneer de kwaliteit van je benzine afneemt. Het is afhankelijk van teveel factoren om een duidelijke ‘houdbaarheidsdatum‘ aan vast te hangen. Hoe snel benzine ‘slecht’ wordt hangt af van de samenstelling van je brandstof en de hoeveelheid zuurstof waarmee het in aanraking komt. Het is dan ook aan te bevelen om niet de hele tank vol te gooien als je steeds kleine afstanden rijdt of wanneer je de auto niet vaak gebruikt. Gemiddeld genomen blijft benzine een maand of drie houdbaar. Vergis je niet in hoeveel schade ‘bedorven’ brandstof aan de motor en rubbers van de auto kan aanrichten. Neem het dan ook niet licht op en overweeg goed of je al dan niet veel gaat tanken.

Artikel delen: