Man met hoofddeksel: vandaag Paul Veltien - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

Man met hoofddeksel: vandaag Paul Veltien

DALFSEN – Man met hoofddeksel – 2018 week 3: Paul Veltien. Paul is geboren aan de Nieuwe Wetering in Lierderholthuis (volgens hem “een voorstad van Heino”). In 1970 is hij – met zijn echtgenote Rikie – aan de Wilhelminastraat in Dalfsen komen wonen. In het eerste huis van het “bestemmingsplan Polhaar”.

 

Hij heeft wel 25 petten in zijn bezit (o.a. 1 bruinleren uit Polen en een pet uit de Oekraïne); verder 1 hoedje uit Beieren met een bijzondere betekenis voor hem. Op de foto draagt hij zijn Poolse pet.

 

Paul is – totdat hij op 63-jarige leeftijd stopte – altijd kraanmachinist geweest. Op dertienjarige leeftijd is hij al met werken begonnen bij loonwerkbedrijf Elshof in Wijhe. Daarna heeft hij ook nog bij Grond- verzet Vilsteren gewerkt.

Meer dan 20 jaar was hij kraanmachinist op grote projecten op diverse plekken in Duitsland; hij was o.a. betrokken bij de aanleg van gasleidingtrajecten (tussen Rusland en West-Europa). Een zwaar beroep met onregelmatige werk- en rusttijden. Hij was dan vaak weken van huis en woonde – net als zijn collega’s – in een caravan bij het werkcomplex.

 

Aangezien er in de wintermaanden geen werk was voor een kraanmachinist, ging hij in de “antieke klokken”; (handel en reparatie). Na zijn pensionering is hij fulltime klokkenmaker geworden met een winkel/werkplaats naast zijn woning. Paul is nu echt gestopt met werken; hij onderhoudt/repareert enkel nog zijn eigen klokken. In zijn – in Zwolle wonende – zoon Frank ziet hij zijn waardige opvolger.

 

De hobby’s zijn:

  • in de tuin werken bij Debbie Kisjes;
  • eigen klokken onderhouden;
  • zijn Mercedes;
  • op zijn werkkamer hangt een grote wereldkaart; hierop registreert hij ”brandhaarden” in de wereld.

 

Vakantie:

  • met de caravan naar Duitsland (het favoriete vakantieland voor de Veltiens);
  • ook hebben zij al een keer in Estland gekampeerd; in de oude hoofdstad Tallinn stonden ze toen naast de tv-toren; met een diner in het torenrestaurant op een hoogte van maar liefst 170 meter.

 

Paul houdt niet van fietsen en wandelen; hij kan alles met de auto doen!

 

Het mooiste plekje van Dalfsen is volgens hem zijn woonadres (Wilhelminastraat). Op mijn vraag wat hij van het Waterfront vindt; is zijn antwoord “helemaal niets, omdat gemeentehuis en woningen qua stijl niet bij elkaar passen”.

 

Op televisie kijkt Paul naar sport (Dakar-rally en Formule 1), natuurfilms en De slimste mens (lekker zelf meedoen!)

 

Paul Veltien houdt – zoals zoveel Dalfsenaren – van gewoon Hollands eten (aardappelen – groente – vlees).

 

 

 

Tekst en foto: Paul Scholten Dalfsen

 

Artikel delen: