Raad akkoord 2 windmolens, Windpark Synergie

DALFSEN – NIEUWLEUSEN – In april 2013 heeft de gemeenteraad besloten mee te willen werken aan de plannen van Nieuwleusen Synergie om maximaal drie windturbines te gaan ontwikkelen. In 2016 heeft de gemeenteraad voor het planvormingsproces de Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor het milieueffectrapport (MER) voor de uitbreiding van het windpark Nieuwleusen vastgesteld.

Na uitvoering van de onderzoeken, uitvoerige terugkoppeling met de omgeving en nog enkele verdiepende onderzoeken is er een keuze gemaakt om de plannen voor twee windturbines tussen de Meentjesweg en Ebbenweg in Nieuwleusen. De keuze is onderbouwd in het MER. Om de bouw en het gebruik mogelijk te maken is het nodig om een bestemmingsplan in procedure te brengen en een omgevingsvergunning te verlenen. Het Windpark Synergie draagt bij aan de nationale, provinciale en gemeentelijke doelstelling om het aandeel duurzame energie te vergroten; De landelijke doelstelling is om in 2020 14% van het gezamenlijke energieverbruik duurzaam op te wekken.

Er komt een duidelijke verbinding met de opbrengst van de windturbines en de omwonenden en Nieuwleusen. Nieuwleusen Synergie gaat een substantieel deel van het bedrijfsresultaat uitkeren aan de omwonenden. Ingediende zienswijzen geven geen aanleiding om het plan te wijzigen. (meer info op RIS).

Na vaststelling ligt het bestemmingsplan ter inzage en wordt, door het college, met toepassing van de coördinatieregeling de omgevingsvergunning verleend.

Vanuit de raad kwamen er nog verschillende vragen richting het college. De heer Veldhuis van de VVD vroeg of er wel voldoende afstemming was tussen de buurtgemeenten over deze locatiekeuze. De heer Rooyakkers van D66 merkte op dat de vorige aanpak van de windmolens die er nu staan voor de omwonenden gefrustreerd is geweest en drong aan  dat vooral de omwonenden moeten meeprofiteren van de opbrengsten, die toezeggingen zijn gedaan.

De heer Kouwen van het CDA vroeg hoe dit participatieproject is verlopen, en  vraagt wel of er meer plannen leven bij het college. Hoe dan ook het geeft een grote impact voor de bewoners. De heer Nijburg van de ChristenUnie was van mening dat de energie in Dalfsen moet blijven. De heer Wiltvank erkende dat er voor en tegenstanders blijven, maar noemt het een verstandige keus. Draagt bij aan het opwekken van energie, bewoners moeten mee profiteren. De heer Jutten van Gemeente Belangen gaf aan dat  dit het rendement is van de toekomst, grote molens kunnen veel meer dan vele kleinere. Hij was vooral blij dat er goed overleg in de buurt is geweest, meepraten en meedelen in de opbrengst.

 

Algemeen kon de raad er mee instemmen, alleen de VVD wil eerst intern overleg en vond  het document hiervoor van 800 pagina’s teveel om door te nemen. Het plaatsen van twee windmolens is beter dan het plaatsen van 40 ha zonnepanelen.

Wethouder Schuurman was blij dat de raad het een goed plan vond, nodig om onze energiedoelstellingen te halen, zeker nu op termijn de gaskraan verder dichtgedraaid gaat worden zal er meer stroom opgewekt moeten worden. De doelstellingen worden ons door de provincie opgelegd. Uiteindelijk zal in de komende raadsvergadering de beslissing vallen.

 

WvdV

 

Artikel delen: