Raad bezorgd over concept Residentie Slingerdael

Raad bezorgd over concept Residentie Slingerdael

DALFSEN – Uw raad heeft in oktober 2017 verzocht of het woon – zorg concept van Samen Aangenaam Ouder Worden in de raadscommissie behandeld kan worden. SAOW geeft in de bijlage een toelichting op het zorgconcept.

Uit de toelichting op het concept blijkt dat het zorgconcept niet is gewijzigd t.o.v. 2015. Het verschil is dat mensen nu kunnen kiezen uit verschillende zorgpakketten. Hierdoor kunnen bewoners maatwerk afspraken maken over het zorgpakket en zijn ze niet meer gedwongen om zorg af te nemen die ze niet nodig hebben. Wij hebben inmiddels van verschillende geïnteresseerden vernomen dat ze juist blij zijn met deze mogelijkheid. (zie info op RIS)

De keuze om de helft van het aantal appartementen om te zetten van huur naar koop is ingegeven vanuit vragen vanuit de markt. Er is een doelgroep van ouderen die de voorkeur geven aan koop boven huur. Ook de wens van deze doelgroep kan nu worden ingevuld.

Zoals bekend wordt er duurzaam gebouwd op de locatie in Oosterdalfsen. Dat houdt in dat er geen gasaansluiting in het gebouw komt en dat er het gebouw zo veel mogelijk zelfvoorzienend is in energiegebruik.

 

De raad was onaangenaam verrast dat er van de oorspronkelijke zorgplannen te weinig meer is overgebleven, het zijn nu gewoon huur en koopappartementen geworden met een kleine toevoeging en zorg bijgekocht kan worden. We zien volgens de heer Nijkamp van de ChristenUnie niets meer terug van de veiligheidsmiddelen en de standaard detectie en de 24 uurs zorg. De nieuwe folders laten een onduidelijke invulling zien van het zorgconcept. Het zorgconcept als geoogd in 2015 lijkt volledig te zijn vervallen. Als we dit vooraf hadden geweten hadden we hier nooit mee ingestemd.

 

Ook de PvdA is van mening dat  de valdetectie en de 24 uurs zorg gegarandeerd moet worden. De heer Hof van Gemeente Belangen vraagt zich af of het college zich niet teveel heeft laten leiden door de projectontwikkelaar die mogelijk een heel ander doel voor ogen heeft. Is het college hier te kortzichtig geweest, teveel gericht op rendement van de initiatiefnemers.

 

De VVD vroeg hoe om te gaan met de zienswijzen van Classic Job en Dabeko. Alle partijen zijn van mening dat de wijziging is zorgplannen niet aanvaardbaar zijn.

 

Voor wethouder Schuurman was het geen gemakkelijke taak om alle vragen te beantwoorden, met name omdat de onderhandelingen nog lopen. Alles waar ik nu op reageer kan de onderhandeling in de weg staan. Zorg als geoogd in 2015 is nog steeds te realiseren, maar kost extra. Na een korte schorsing is besloten nu geen verdere vragen te beantwoorden. De communicatie zal eerst goed ingevuld moeten worden, ook over de zienswijzen kan ik niets vertellen. Burgemeester Han noten gaf aan dat  het besluit over aanpassingen al in een vorige raadsvergadering zijn genomen en dat er nu geen weg meer terug is.

 

De raad wacht een toelichting van het college af, die is toegezegd door de wethouder. Maar duidelijk is dat het oorspronkelijk plan fors is aangetast en daar werd niemand gelukkig van.

 

WvdV

Artikel delen: