Plan 2e fase Marswetering gepresenteerd - Foto: Wim
Foto: Wim

Plan 2e fase Marswetering gepresenteerd

HOONHORST – Vandaag is het plan voor de herinrichting van de Marswetering, tweede fase, gepresenteerd in zaal Kappers te Hoonhorst. Op dit moment vinden er op verschillende locaties werkzaamheden plaats in fase 1, dat is vanaf het Vilsterse Kerkpad richting Den Aalshorst. Met name is men bezig met het maken van vispassage’s in het gedeelte tussen Vilsteren en Rechteren.

Vanaf de Bergerallee krijgt de Marswetering weer zijn oude loop, van voor 1965 terug en gaat dan onder de Heinoseweg door het Engelsewerk. Van hieruit komt er een extra waterdoorlaat naar de voorwatergracht bij het landgoed en aan de andere kant volgt het de oude Marswetering. Het water wat door de voorwatergracht loopt gaat via een nieuw te graven deel langs het Aalshorsterpad naar de gracht om de moestuin, zie de rode lijn op de kaart. Deze sluit weer aan op de gracht aan de achterkant en komt uit in de wetering die vanaf de Emmertochtsloot is aangesloten op de Marswetering. Gelijk op het eind van het bosgebied sluit de oude Marswetering weer aan op de huidige waterloop en gaat verder in fase 2. De planning is dat fase 1 gereed is medio april dit jaar.

Het gedeelte vanaf het Aalshorsterpad blijft dezelfde breedte behouden, maar aan een kant wordt het een natuuroever die een keer per drie jaar wordt afgegraven. Aan de andere kant (rode stippellijn) komt een onderhoudspad, die zijde wordt schoon gehouden en meerdere keren per jaar gemaaid. Het maaisel komt terecht op het land van de grondeigenaar, die zelf zorg draagt voor verwerking of afvoer. In dit gebied komen verschillende watertrappen waar vissen kunnen passeren.

Voorbij de Tibbensteeg komt er langs het Marspad een bomenrij, zodat er meer schaduw op het water komt en ongewenste groei tegen gaat. Bij de Marsweg staat een vispassage gepland. Dan tot RW 35 gaat er weinig veranderen, direct daarna worden er natte oevers aangelegd voor waterberging van ongeveer 15 meter breed en aan de rechterkant een onderhoudspad. Hier en daar zullen bomen worden geplant, dit tot ongeveer ter hoogte van de boerderij van Van Dam.

Het laatste deel tot het Linterzijl krijgt de grootste aanpassing, hier wordt de bestaande wetering grotendeels ondiep gemaakt en een geheel nieuwe wetering in een brede zone gegraven door het laagste deel in het landschap. Ondanks dat het hier laag is zal er toch nog 170.000m3  grond  uitgegraven moeten worden. Dit wordt gebruikt om overige laag gelegen gronden op te hogen.

Op de kaart is ook een grondgebied aangegeven met licht rode kleur, dat is een gebied van Landschap Overijssel en enkele jaren terug deels afgegraven. Maar ook nu worden die delen verder uitgegraven om meer water te kunnen bergen. In 1998 stond dit gebied geheel onder water en liep zelfs de dijk richting Zwolle over, dit willen we voorkomen door een groter waterbergingsgebied aan te leggen.

Als de plannen worden goedgekeurd zal er mogelijk eind 2018 nog gestart worden, anders wordt het 2019. In elk geval levert het een prachtig gebied op wat samen met het Landschap Overijssel is ontwikkeld.

WvdV

Artikel delen:
Foto's 6
Plan 2e fase Marswetering gepresenteerd - Foto: Wim
Foto: Wim
Plan 2e fase Marswetering gepresenteerd - Foto: Wim
Foto: Wim
Plan 2e fase Marswetering gepresenteerd - Foto: Wim
Foto: Wim
Plan 2e fase Marswetering gepresenteerd - Foto: Wim
Foto: Wim
Plan 2e fase Marswetering gepresenteerd - Foto: Wim
Foto: Wim