“Man met hoofddeksel”: Gerard Linders - Foto: Paul Scholten
Foto: Paul Scholten

“Man met hoofddeksel”: Gerard Linders

DALFSEN – “Man met hoofddeksel” – 2018 week 10: Gerard Linders. Gerard is in 1936 in Merselo (gemeente Venray) geboren. In de oorlog heeft Gerard veel nare dingen meegemaakt (door oorlogshandelingen zijn vader en zus gedood). Hij heeft nu een schriftje waarin hij al zijn oorlogsherinneringen opschrijft.

Gerard heeft enkele jaren in de Limburgse kolenmijnen gewerkt. Door de aangekondigde sluiting van de mijnen is hij in 1960 samen met zijn vrouw Marga en broer/schoonzus geëmigreerd. In eerste instantie was het de bedoeling om samen naar Zuid-Afrika te gaan. Gerard wilde daar namelijk in de goudmijnen gaan werken. Uiteindelijk is dit – vanwege een snellere mogelijkheid om te vertrekken – Nieuw-Zeeland geworden. Beide stellen zijn op 13 juni 1960 getrouwd en een paar dagen later (op 16 juni) vertrokken zij in een propellervliegtuig naar “het onbekende”.

Tot 1967 hebben zij met hun oudste dochter in Howick (Auckland) gewoond; vanwege heimwee van Marga zijn ze weer teruggegaan naar Nederland.

Als ex-emigranten zijn ze neergestreken in de gemeente Dalfsen. Ze hebben o.a. aan de Hessenweg in pension “Sterzicht” – van de familie Van Geenhuizen – gewoond. In 1968 kregen ze een woning aan de Van Lentestraat (waar hun andere 2 kinderen geboren zijn) en daar wonen Gerard en Marga nog steeds.

In Nieuw-Zeeland was Gerard machinebankwerker; in Nederland had hij gedurende 19 jaar een bloemenhandel op station Zwolle en daarna is hij nog 13 jaar chauffeur geweest bij Betoncentrale De IJssel. Na 49 jaar werken is hij met vervroegd pensioen gegaan.

De petten-/mutsenverzameling van Gerard telt ongeveer 10 exemplaren. Hij heeft ook nog 2 hoeden; o.a. een handgemaakte witte leren hoed. Met deze Nieuw-Zeelandse hoed die hij van zijn dochter heeft gekregen, staat hij op de foto.

Hobby’s:

  • hij repareert van alles; bijv. elektronica, klokken;
  • postzegels verzamelen (alle landen!);
  • met de metaaldetector op pad; hij is lid van de Coinhuntersclub Nederland;
  • klussen in zijn eigen huis en in de huizen van zijn jongste kinderen (de oudste dochter woont in Nieuw-Zeeland).

Sport (actief en passief) hoort niet bij Gerard.

De vakantie ging al 9 keer naar familie in Nieuw Zeeland. In 2018 gaan Gerard en Marga met het hele gezin (inclusief de dochter uit Nieuw-Zeeland) naar een all-inclusive resort in Turkije; dit jaar al weer voor de vierde keer.

Bijna elke dag maakt Gerard een wandeling; hij loopt ook vaak samen met zijn fiets! Hij heeft niet elke keer een lekke band, maar hij kan dan wel veel boodschappen meenemen in zijn grote fietstassen.

De auto blijft voor kleine ritjes en ‘s winters lekker onder de carport staan. Dankzij deze goede verzorging heeft de auto de leeftijd van 20 jaar bereikt.

Het mooiste plekje van Dalfsen is volgens hem Huize Den Berg en het wandelgebied er omheen. Het mooiste uitzicht vindt hij vanaf de Vechtbrug.

Voor hutspot en snert (beide zijn favoriete eten) mag je hem wakker maken.

Het Waterfront vindt hij mooi vanwege de afwisselende bouw. Op een kleine locatie staan veel huizen gebouwd, maar dit vindt hij volstrekt niet storend.

Tekst en foto: Paul Scholten Dalfsen

Artikel delen: