Stemlokalen gesloten, het tellen is begonnen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma

Stemlokalen gesloten, het tellen is begonnen

DALFSEN – Nu de stemlokalen gesloten zijn, is het tellen van de stemmen begonnen. In de loop van vanavond volgen de cijfers en prognoses. Naar verwachting is er rond elf uur vanavond in grote lijnen meer bekend.

Een opvallend cijfer in het opkomstpercentage was te zien in het Dalfser gemeentehuis. In dit stembureau was om 17.00 uur een opkomstpercentage van 37% vastgesteld. De verwachting is dat een groot deel van de stemmers in de loop van de avond zijn stem heeft uitgebracht, maar het laat zich aanzien dat dit een vrij lage opkomst is. In hoeverre dat representatief is voor de opkomst in de gehele gemeente Dalfsen, is nog afwachten.

Het team Dalfsen Kiest heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om een hoge opkomst te bewerkstelligen. “We hebben zoveel mogelijk opties aangegrepen om de opkomst zo hoog mogelijk te laten zijn”, zegt griffier Joost Leegwater. “We hebben ons daarbij gericht op verschillende interesses en leeftijdsgroepen, van de traditionele media tot online. Heel trots zijn we op de app, die veel informatie bevatte over de verkiezingen en de partijen en hun standpunten. Daarmee hopen we met name jongeren aan te spreken, want die zijn duidelijk op zoek naar overzichtelijke informtie. Uit een onderzoek onder ons burgerpanel bleek dat hier behoefte aan was.” Daarnaas noemt hij de Pubquiz, die in Nieuwleusen plaatsvond, een aansprekend evenement voor jongeren.

Wat cijfers: de app Dalfsen Kiest is in totaal 735 keer gedownload en 2800 keer geraadpleegd. De website DalfsenKiest.nl was sinds de start op 1 februari tot vanmiddag in totaal 24.304 keer geraadpleegd. “Daar zijn we tevreden over. We hopen dat het bijdraagt tot een hoger opkomstpercentage dan vier jaar geleden”, aldus Joost Leegwater.

In de loop van vanavond geeft dalfsennet.nl meerdere keren een overzicht van de ontwikkelingen rond de verkiezingsuitslag.

Artikel delen: