Tweede halfjaarrapportage sociaal domein 2017

DALFSEN – Met ingang van 2015 is de gemeentelijke verantwoordelijkheid uitgebreid met een groot aantal taken als gevolg van de Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet. Het belang van deze drie decentralisaties in het sociaal domein is groot. De taken raken een grote groep inwoners van de gemeente. De bijbehorende financiën maken een substantieel deel uit van de gemeentelijke begroting.

 

Deze verantwoordelijkheid is in november 2014 voor de gemeenteraad de reden geweest om het belang van monitoring van de ontwikkelingen in het sociale domein te benadrukken. Hierin wordt voorzien door middel van kwartaalrapportages (2015) en halfjaarrapportages (met ingang van 2016).

 

Vanuit uw raad ligt het verzoek om de rapportages op een andere manier vorm te geven, waarbij veel meer de nadruk komt te liggen op ontwikkelingen die gaande zijn. Het hoofdstuk over welzijn – nieuw in deze rapportage- is wellicht een mooi voorbeeld van hoe uw raad de informatie in de toekomst gepresenteerd wil hebben. Voor de overige hoofdstukken geldt dat deze nog op dezelfde manier zijn opgebouwd als voorheen. Dit geeft de nieuwe raad ruimte om te bepalen hoe zij de rapportages over 2018 en verder vorm gegeven willen hebben. Verder leest u op Ris

Tijdens de commissie vergadering brachten het CDA, de ChristenUnie en Gemeentebelangen lange pleidooien naar voren om aan te geven wat er mogelijk nog beter kan, hoe een plan nog uitvoeriger kan worden beoordeeld en heel veel vragen waar de wethouder op dat moment geen antwoord op kon geven, daarvoor was de avond te kort.

Wethouder Jan Uitslag was dan ook van mening dat het beter is dit op een andere manier een keer met elkaar te bespreken. De rapportage is goed en alles kan anders en beter. Veel vragen werden dubbel gesteld en we maken niet zelf alleen het beleid, we zijn ook gehouden aan voorschriften vanuit Den Haag. Wethouder van Leeuwen kon aanvullen dat de zorggebruikers in Dalfsen de gemeente met een hoog cijfer beoordeeld. Het jongeren beleid is in Dalfsen ook goed op gang gekomen door tijdig overleg met de scholen ruim voordat jongeren van speciaal onderwijs de scholen verlaten. Samen op zoek naar werk is ons goed gelukt.

 

WvdV

Artikel delen: