Bedrijveninvesteringszone bedrijventerrein De Rondweg in 2018

DALFSEN – Bedrijveninvesteringszone bedrijventerrein De Rondweg in 2018: Raadsvoorstel; Kennis te nemen van het voorlopig reglement draagvlakmeting bedrijveninvesteringszone bedrijventerrein De Rondweg in Dalfsen. 2. De verordening bedrijveninvesteringszone bedrijventerrein Dalfsen 2018 vast te stellen 3. Een investeringskrediet van € 154.750 beschikbaar te stellen. De provinciale subsidie dient als dekking voor dit krediet. Hiervoor de begroting te wijzigen.

 

De Industriële Club Dalfsen een verzoek ingediend voor het instellen van een bedrijveninvesteringszone (BIZ) voor het bedrijventerrein De Rondweg te Dalfsen voor een periode van vijf jaar ingaande op 1 januari 2019. Een deel van de ondernemers op het bedrijventerrein De Rondweg is verenigd in de Industriële Club Dalfsen (ICD). Binnen de ICD is de stichting Veilig Ondernemen Bedrijventerrein Dalfsen opgericht. De stichting heeft als taak het voorlichten van de collega ondernemers over een BIZ en de belangstelling daarvoor.

 

Na een oproep in januari 2018 zijn er 22 ondernemers (van de 80 partijen) die positief zijn over de invoering van een BIZ. Volgens de stichting is er voldoende animo om de formele fase in te gaan. Wat is precies een BIZ? Op 19 november 2014 is de Wet op de bedrijveninvestering zones (Wet BIZ) in werking getreden. Een BIZ maakt het voor ondernemers mogelijk gezamenlijk te investeren in een veilige en aantrekkelijke bedrijfsomgeving. Een BIZ is een door de gemeente aangewezen gebied waarbinnen van alle ondernemers een BIZ–bijdrage wordt geheven, dit ter financiering van de door de ondernemers in dat gebied gewenste voorzieningen. De gemeente stelt hiervoor een heffing in en keert de opbrengst van de heffing minus de perceptiekosten (jaarlijks ca. 6%), als subsidie uit aan de Stichting Veilig Ondernemen bedrijventerrein Dalfsen.

 

Wanneer de raad instemt met deze regeling BIZ, dient uw raad voor 1 januari 2019 de verordening bedrijveninvesteringszone bedrijventerrein Dalfsen 2018 vast te stellen. Deze treedt vervolgens eerst in werking als de door het college uit te voeren draagvlakmeting positief is.

Samengevat kan worden gesteld dat: · Een BIZ is van, voor en door ondernemers. De initiatief nemende ondernemers bepalen welke activiteiten zij in de BIZ willen ontplooien, richten een vereniging of stichting op en gaan in overleg met de gemeente.

De stichting moet transparant en kosten efficiënt zijn en eindverantwoording afleggen aan de ondernemers in de BIZ. Beoogd resultaat: Betere, veiligere en economischer functionerende bedrijventerreinen voor ondernemers door het heffen van een bijdrage van alle ondernemers binnen het gebied ten behoeve van activiteiten rond de thema’s veiligheid, leefbaarheid en positionering.

Helaas kon uw verslaggever de reacties van de raad niet meer meenemen, maar is terug te zien op RIS. De raad zal in de komende raadsvergadering hierover een besluit nemen.

 

WvdV

Artikel delen: