“Dalfsen Stroomt” gaat van start met zonnepanelen bij Foreco - Foto: Wim
Foto: Wim

“Dalfsen Stroomt” gaat van start met zonnepanelen bij Foreco

DALFSEN – RECHTEREN – Dalfsen Stroomt hield in het begin van de avond een bijeenkomst voor de pers om hen te informeren van de plannen. Aan tafel zaten de heren Gerard Brakkee en Henk Luning van Dalfsen Stroomt, de heer Henk Jan Meijer en Christiaan van Rechteren als rentmeester en eigenaar van de ondergrond van het landgoed Rechteren.

De heer Andre Schuurman, wethouder van de gemeente Dalfsen die zorgde voor de garantstelling en natuurlijk Peter Swager eigenaar van Foreco en eigenaar van de opstallen.

Gerard Brakkee gaf aan dat ze inmiddels ruim 2 jaar bezig zijn met de voorbereiding van dit project en de financiering is geregeld via de Triodosbank. Voor de opstart heeft groen gebogen een subsidie ontvangen van de provincie. Hij noemde het een uniek project in Nederland. Voor ongeveer 200 inwoners met een kleine beurs bestaat er nu een mogelijkheid mee te doen voor een eenmalige inschrijving van € 37,50 per paneel.

De stroom wordt geleverd aan energiemaatschappij Qurrent en die zorgt voor de verrekening. Advies is, zorg voor overstap naar Qurrent , maar pas na je aanmelding bij Groen Gebogen. Bij Qurrent krijg je een korting van  €30,- op je vastrecht. Indien de wens is bij eigen leverancier te blijven kijk dan zelf naar de mogelijkheden, die verantwoording ligt bij de bewoner.

Op dit moment zijn al voor 900 van de 2030 panelen ingeschreven in een paar weken tijds. Dus nog 1130 panelen beschikbaar. De start is als 80% definitief is verkocht. Onderhoud, beheer, verzekering en alle overige kosten zijn voor Groen Gebogen. Eerste jaren is opbrengst voor investering en na ongeveer het 7e jaar wordt er per paneel verdiend. Groen gebogen is een vrijwilligersorganisatie en heeft hiervoor een verzekering afgesloten.

Gemeente Dalfsen speelt verder geen rol in dit project, behalve garantstelling.

Peter Swager geeft aan dat het dak om niet beschikbaar is gesteld, gaat om een nieuw dak, welke slechts 20% betreft van het totale dakopppervlak van ruim 1 ha. Andere daken zijn niet allemaal geschikt vanwege asbest, maar zullen op termijn mogelijk ook zonnepanelen krijgen. Daar zijn nu geen afspraken over gemaakt. Peter geeft aan dat die mogelijk in eigen beheer worden gelegd. Alle voordelen zijn bij Foreco aanwezig, groot dak en een grote trafo direct in de buurt die de stroom af kan nemen.

Foreco hoopt op deze wijze een bijdrage te leveren aan de opwekking van duurzame energie op een efficiënte en rendabele manier, waarbij het geen landschappelijke schade oplevert.

De rentmeester Henk Jan Meijer van het landgoed Rechteren  onderstreept de goede samenwerking en is blij dat ook het landgoed meedenkt in de milieuproblemen en de opwekking van zonne-energie.

WvdV

Artikel delen:
Foto 1