Zonnepark Veldhoeveweg

DALFSEN – Ontwerp verklaring van geen bedenkingen, zonnepark Veldhoeveweg. Voorstel college: 1. Een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen af te geven voor het realiseren van een zonnepark op het perceel Veldhoeveweg 1 in Dalfsen. 2. Deze ontwerp-verklaring als definitieve verklaring van geen bedenkingen aan te merken als hiertegen geen zienswijze wordt ingediend.

Voor de realisatie van een zonnepark aan de Veldhoeveweg 1 in Dalfsen is op 23 oktober 2017 een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor 25 jaar. Het zonnepark van circa 7,5 hectare wil men realiseren op de bestaande uitloopruimte van de kippen die op dit perceel worden gehouden. Het realiseren van een zonnepark is in strijd met de huidige bestemming ‘Agrarisch’ van het perceel. De initiatiefnemers hebben aangegeven de bouw te willen realiseren via een omgevingsvergunning met afwijking van het bestemmingsplan. Een omgevingsvergunning is alleen met een uitgebreide procedure, via een projectafwijkingsbesluit af te geven. Hierbij is een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad vereist omdat zonneparken niet op de lijst voorkomen waarvoor geen verklaring van geen bedenkingen van uw raad noodzakelijk is. Ligging locatie met de inrichting van het zonnepark.

De Raadscommissie vergaderde hier gisteren over, met toch verschillende vragen. Algemeen waren er vragen over de erfbeplanting,  Waarom niet eerst alle daken beleggen met zonnepanelen in de gemeente Dalfsen. Kan dit project meedoen aan de postcoderoos. Delen de buren mee in de opbrengst van het zonnepark?  Gemeente moet zich houden aan de motie die de raad eind 2017 heeft opgesteld. Onduidelijk omschreven in het plan omtrent het verwijderen van asbest en het leggen van panelen bij omliggende boerderijen.

Wethouder Schuurman kon de meeste vragen beantwoorden. Wat betreft de beplanting zal hij dit opnemen met de initiatiefnemer om die sneller aan te leggen.. Eigen daken op het perceel worden gelijk voorzien van panelen en omwonenden kunnen meeliften op de gezamenlijke inkoop en daardoor scherp inkopen. Twee belangstellenden hebben zich gemeld.  Meedoen met de postcoderoos is mogelijk, maar daarvoor zijn initiatiefnemers nodig omdat dit het nodige werk met zich meebrengt.  Waarom kiest Dalfsen toch voor een zonnepanelenpark, Afspraak is dat we maximaal 150 ha grond mogen gebruiken voor zonnepanelen.

 

Het CDA (Ruitenberg) is geen voorstander van het leggen van panelen op de grond, maar willen we de doelstellingen halen kunnen we dit niet vasthouden. Noemt het een goed plan. Toch zijn er nog veel vragen waardoor we nu geen beslissing kunnen nemen.

De PVDA (Broere) is van mening dat dit plan nog niet goed is uitgewerkt maar is geen tegenstander. Daken eerst blijft de doelstelling, maar dit plan kent ook kwaliteitswinst en stemmen voor.

D66 (Schrijver) noemt het een goed plan en een win-win situatie en stemt voor in de komende raadsvergadering.

VVD (Veldhuis) geeft nogmaals aan dat de winst van een zonnepark niet naar ontwikkelaars buiten de gemeente mag gaan, komt volgende week met hun beslissing.

ChristenUnie (Veldman) is van mening dat zonneparken noodzakelijk  moeten zijn om de doelstellingen te halen, maar wel met de nodige groene invulling.

Ook Gemeentebelangen (Jutten) kon vanavond geen besluit nemen en pleegt nader overleg in de fractie.

Volgende week zal tijdens de raadsvergadering mogelijk een besluit van geen bedenkingen worden genomen.

 

WvdV

 

 

Artikel delen: