Vakkundig camper-onderhoud  met informele sfeer

Vakkundig camper-onderhoud met informele sfeer

Advertorial – De satellietschotels die lange tijd een blikvanger vormde bij het bedrijfsterrein langs de Hessenweg is al geruime tijd verdwenen. “Toch associëren veel mensen ons nog steeds alleen met
de schotelantenne”, zegt John Laarman, die samen met zijn vrouw Elly de onderneming leidt. “Die kunnen we overigens nog steeds leveren, maar het accent is verschoven naar  campertechniek en -onderhoud.”

Want tegenwoordig is ACSLaarman vooral hét adres voor onderhoud van campers en caravans, en de levering en montage van navigatieapparatuur en accessoires als dakluiken, airco’s, scooter- en fietsendragers en luifels. Zowel standaard als zeer specifieke accessoires en onderdelen. En daarvoor komen de camperaars – en in toenemende mate ook niet-camperaars – uit grote delen van het land naar Dalfsen toe. Ter illustratie daarvan hangt er in het kantoor een kaart van Nederland waarop met spelden is aangegeven waar de klanten zoal vandaan komen. Letterlijk uit heel Nederland dus, en zelfs vanuit België en Duitsland.

Hoe dat komt? “We zijn een van de weinige specialisten met een breed pakket en presenteren ons vaak op vakbeurzen.
Een tweede pluspunt is dat ACSLaarman veel in eigen hand houdt op het gebied van levering en reparaties. Het bedrijf heeft een eigen technische dienst voor montage en onderhoud. “Service en vakkennis staan bij ons hoog in het vaandel. We hebben jarenlange ervaring en houden onze kennis op peil door regelmatig (bij-)scholingen en cursussen te volgen.” ACSLaarman is een Bovag-erkend bedrijf en voldoet als gecertificeerd keurmeester voor de campertechniek aan alle eisen en richtlijnen van deze organisatie.

Daarnaast blijkt de ligging van het bedrijf een pijler onder het succes. “Uit de reacties van klanten horen we dat de gemoedelijkheid die ze hier aantreffen heel erg gewaardeerd wordt. En we hebben onze prachtige omgeving natuurlijk ook mee. Veel camperaars uit andere delen van het land koppelen een bezoekje vaak aan den meerdaags verblijf in of rond Dalfsen. Zodat we ook ons steentje bijdragen aan het succes van recreatie en toerisme in deze omgeving.”

Vanaf het voorjaar tot aan na de zomermaanden is het een toptijd qua drukte maar de werkzaamheden gaan het hele jaar door. “Er zijn natuurlijk ook overwinteraars, die komen na de zomerperiode langs”, weet Elly. “Daarnaast daalt de gemiddelde leeftijd van de camperaar. Ze worden steeds jonger en trekken er op uiteenlopende tijdstippen van het jaar op uit.”

Veiligheid is natuurlijk cruciaal bij een camper of caravan, zeker met een gasinstallatie of -generator. Men is daar doorgaans goed van doordrongen, maar er wordt – ook in de wet- en regelgeving – steeds meer nadruk op gelegd. “Zo bieden we sinds ruim een jaar een keuring aan die is gebaseerd op de Duitse normen. Die zijn strenger dan hier, want in Duitstalige landen kun je op campings geweigerd worden als je geen G607-certificaat hebt en dus niet voldoet aan de Duitse gaskeuring. Sinds vorig jaar is de opleiding ook in Nederland aangeboden door de BOVAG en nu zijn wij en meerdere G607 keurmeester voor de camper & caravan gecertificeerd. De keuringsnorm voor de camper & caravan zijn in Nederland nog niet verplicht, maar ik zie het er wel van komen. En dat is goed, want het is beter voor ieders veiligheid.”

Wij zijn na het behalen hiervan nog een stapje verder gegaan en hebben ook de Duitse certificering om marktwagen, snackwagens en foodtrucks te keuren. Wij zijn het eerste bedrijf in Nederland die hiervoor gecertificeerd is. Wij ACSLaarman voeren vrijwel alle keuringen en reparaties zelf uit, vaak ook op basis van het ‘klaar terwijl u wacht’-principe. Bij het keuren van(de gasinstallaties van) bedrijfs- en marktwagens en foodtrucks, wordt onder meer gekeken naar de juiste wijze van montage en veiligheid en hierbij ontvangt men een certificaat wat getoond kan worden als erom gevraagd wordt op bv. markten en festivals.

Ook beschikken veel campers (bij aflevering) niet over de juiste vering. “Eigenlijk is dat vreemd, maar in de fabriek worden standaard veren geplaatst, zonder dat er rekening mee gehouden wordt met het feit dat het chassis als camper gebruikt gaat worden”, vertelt John. “Een goede, passende vering onder de wagen zorgt behalve voor meer rijcomfort ook voor meer veiligheid. Door de camper voor en achter te wegen, kunnen wij de juiste vering adviseren en monteren.” Bladveren moeten eigenlijk “lachen als een smiley” maar veel bladveren zien wij hier helemaal vlak liggen en dan doen ze niets meer.

Ook bedrijfswagens zijn bij aflevering van het voertuig ook lang niet altijd voorzien van de juiste veren in combinatie met de lading die doorgaans vervoerd gaat worden. “Door hulpveren of hulpluchtvering te monteren onder lichte bedrijfsauto’s of campers, krijg je een constante rijhoogte, waardoor de rijeigenschappen en het weggedrag verbeterd wordt.” Goed en regelmatig onderhoud verkleint de kans op onnodige en kostbare reparaties. Controle van banden en bandenspanning zijn punten die meegenomen worden in de Bovag keuring. Mede daarom adviseert ACSLaarman dan ook om iedere twee jaar deze Bovag-onderhoudsbeurt te laten uitvoeren aan uw camper of caravan.

De eigen technische dienst van ACSLaarman beschikt over een werkplaats die is uitgerust met de modernste faciliteiten. Zoals een kolomhefbrug waarmee campers van bijna alle formaten kunnen worden nagekeken en onderhouden. “Bij eventuele gebreken adviseren we graag over de mogelijke oplossingen en maken we duidelijke afspraken. Wie dat wil, mag best in de werkplaats rondkijken tijdens de onderhoudsbeurt of reparatie. We zijn een informeel bedrijf, we maken altijd tijd voor gezelligheid en een praatje maar we werken alleen op afspraak.”

Artikel delen: