Het gras is op, dus staan de koeien op winterrantsoen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma

Het gras is op, dus staan de koeien op winterrantsoen

VECHTDAL – De droogte begint zijn tol te eisen. In tal van tuinen laten bomen en struiken hun blaadjes vallen en de eens biljartlakengroene gazonnetjes liggen er verdord bij. Ook in de landbouwsector zijn de gevolgen merkbaar.

Koeien vinden nauwelijks nog een mals sprietje gras zodat veel boeren ervoor hebben gekozen hun dieren op stal te zetten, ook omdat het gras te lijden heeft onder de hoeven van de dieren. Tal van boeren hebben noodgedwongen hun wintervoorraad kuilvoer aangebroken en moeten met lede ogen aanzien hoe de mais op de akkers staat te verpieteren.

Bram de Lange heeft een biologisch melkveebedrijf in Arriën en ook hij voert zijn koeien bij. De dames lopen wel in de wei en kunnen de schaduw van de stal opzoeken als ze daar behoefte aan hebben. ‘s Nachts staan ze sowieso buiten. Om verval van de mais op het land te voorkomen beregent Bram het gewas op gezette tijden. “Het is hier nog niet zo kritisch als in andere delen van de provincie, maar dit moet niet te lang duren”, aldus de melkveehouder uit Arriën die binnenkort zijn wintervooraad kuilvoer op peil moet zien te brengen en dus extra kosten moet maken.

Marianne Blekkenhorst van biologisch melkveebedrijf De Meulenhorst in natuurgebied ‘Het Eerder Achterbroek’ ten noorden van Den Ham, prijst zich gelukkig dat haar maisakkers worden omzoomd door houtwallen. Daardoor hebben de droogte en de wind nauwelijks vat gekregen op het gewas en blijft de verdamping beperkt. “De koeien lopen lekker in de wei, maar echt grazen is er niet bij.” Ze krijgen kuilvoer en mais, ook hier uit de wintervoorraad. “Gelukkig hadden we een goed voorjaar met een hoge grasopbrengst.”

Bij melkveehouder Bert Ruitenberg aan de Hessenweg in Dalfsen staan de koeien op een winterrantsoen van kuilgras en mais. Weidegras is er niet meer. “ om de vet- en eiwitgehaltes op peil te houden voer ik extra bij met bierborstel van de ambachtelijke zorgbrouwerij uit Dalfsen. Omdat de opbrengst vorig jaar ruim voldoende was heb ik afgelopen voorjaar de nieuwe kuil nog niet hoeven aanbreken. De koeien worden bijgevoerd vanuit de oude voorraad.” De ontwikkeling van de maïs baart hem wel zorgen. Die staat er op de zanderige bodem niet goed bij. De krullende bladeren spreken boekdelen en hier en daar zijn zelfs al pluimen zichtbaar, een teken dat de korrelzetting op gang begint te komen. En om mooie kolven te krijgen is vocht nodig, veel vocht.

Ook bij Maurits von Martels in het buurtschap Hessum is het bijna gedaan met de weidegang. “Over een paar dagen gaan de koeien weer naar binnen!” Het gras is op en we putten uit de wintervoorraad. “De situatie doet mij erg denken aan de zomer van 1976. Ik was toen 15, maar de bezorgdheid van mijn vader toen staat mij nog steeds helder voor de geest”, aldus melkveehouder en Tweede Kamerlid Von Martels. “Hopelijk komt er snel regen, vooral om ook de maisoogst te redden.”

Inmiddels gloort er enige hoop aan de horizon. Volgens MeteoGroup in Wageningen komt er komende week een eind aan maandenlange extreme droogte. ‘Midden volgende week gaan we over op stereotiep Nederlands zomerweer, met geregeld buien’, meldt het weerbureau. ‘We krijgen minder stabiel zomerweer met hoogstwaarschijnlijk een afwisseling van stapelwolken en zon, met ’s middags een regen- of onweersbui.

Artikel delen:
Foto's 2
Het gras is op, dus staan de koeien op winterrantsoen - Foto: Johan Bokma
Foto: Johan Bokma