Varkens in Kulturhuus Lemelerveld - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Varkens in Kulturhuus Lemelerveld

LEMELERVELD – Onder het motto sparen doet vergaren, zijn sinds enkele dagen de vitrines in De Mozaiek in Lemelerveld ingericht met een aantal zeer verschillende spaarvarkens. In verschillende culturen heeft een varken vele symbolische betekenissen. In oude culturen straalde het vaak vruchtbaarheid en kracht uit.

 

In China bijvoorbeeld wordt vaak aangegeven dat ‘vette varkens’ geluk brengen in een familie. Een vetgemest varken wordt geslacht en zorgt voor op die wijze voor het eten van de familie of wordt eventueel verkocht waarbij de opbrengst een andere gewenste bestemming krijgt. Zo vergaat het ook een spaarvarken. Het oorspronkelijke spaarvarken had maar een opening en moest worden stukgeslagen (‘geslacht’), zodra het helemaal gevuld was met munten of papiergeld.. Met de inhoud, het gespaarde geld, kon de eigenaar een eigen wens vervullen of iemand anders blij maken. De geëxposeerde spaarvarkens zijn zeer divers en vrijwel allemaal gemaakt van aardewerk.

 

Spaarvarkens uit verschillende landen, kleine en grote, diverse kleuren, vriendelijk en strak kijkende varkens en zeker ook zeer verschillende modellen. Het zal zeker de moeite waard zijn om even in de vitrines te kijken als u in De Mozaiek en/of in de bibliotheek bent. U bent van harte welkom. Tijdens de normale openingsuren van De Mozaiek kan een ieder een kijkje komen nemen. De expositie is ingericht tot medio september 2018.

Artikel delen: