Brakende kat Rinus

Brakende kat Rinus

Rinus, een gecastreerde lieve zwart-wit kater, had op een ochtend braakneigingen en dat ging er volgens de eigenaar heftig aan toe. Dan denk ik in eerste instantie aan iets verkeerds gegeten of een allergische reactie. Voor alle zekerheid is Rinus bij Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen langs geweest op het spreekuur. Na onderzoek, leek er niets meer aan de hand te zijn. Toch is er voor de zekerheid een medicijn gegeven tegen de misselijkheid. Ik heb Rinus weer in zijn hokje gedaan en dan weer lekker naar huis, tenminste dat was de bedoeling.

Dan begint Rinus in één keer te niezen en heftig met z’n pootje over z’n neus te wrijven en er kwam bloed uit z’n neusje. Er ging een belletje bij mij rinkelen. Zomertijd…..lang gras!!!!!!? Zou er misschien een grasaar in zijn neus zitten?  Dat is niet altijd makkelijk vast te stellen. Soms steekt zo’n grasaar net achter het gehemelte langs naar achteren richting de slokdarm, maar dat is niet altijd goed te zien.

In overleg met de eigenaar is er besloten om Rinus een roesje te geven en het bekje en gehemelte goed te inspecteren. Eerst leek er niks te zitten, maar bij een wat nauwkeuriger blik zag ik een stukje groen gras achter het gehemelte vandaan komen. Pffffh, gelukkig de oorzaak gevonden! Met grote voorzichtigheid is de grasaar vast gepakt en eruit getrokken. Als de grasaar zou afbreken, hadden we een nog groter probleem. Het was een venijnig sprietje.. of beter gezegd spriet. Het neusje van Rinus is maar 5 cm, maar er kwam zeker een grasspriet van wel 10 cm uit! Het was ook nog een scherpe grasspriet, want hij sneed behoorlijk in het gehemelte. Daar had Rinus dus flink last van. Gelukkig heb ik is de grasspriet er in zijn geheel eruit gekregen. Probleem opgelost.

Dit zijn dankbare patiënten, want de klachten verdwijnen dan als sneeuw voor de zon. Kortom: pas op met het gras laten eten van uw kat, want zo’n verrekte grasspriet kan uw katje behoorlijk dwars gaan zitten. Rinus is weer beter en sjouwt weer vrolijk rond, hopelijk zonder gras te eten.

Artikel delen: