Wat is het nu: Sterrebos, Steernbosch, Sterrenbos of Sterrenbosch

DALFSEN – Sterrenbos dit zou het moeten zijn. Jopie begreep er ook al niets van. Want die zit weer met Starnbosch in zijn maag. We proberen nog een en ander na te zoeken, terwijl er in Nijmegen een Sterrebosch met sch is. Zoj der niet dol van worden? En dan heb je in Dieren nog ’t Sterrenbosch. Dan het is de Sterrebosweg, dat zou dus weer een foutje kunnen zijn van vroeger.

Naar navigatie springenJump to search

Ontwerp voor stervormig padenstelsel bij Groot Trianon (Versailles) in Frankrijk

Een sterrenbos is een bos met een lanenstructuur dat (net als de meeste bossen in Nederland), oorspronkelijk was aangelegd als park. Het huidige Nederlandse woord ‘sterrenbos’ is een verbastering van de oorspronkelijke Oud-Nederlandse schrijfwijze ‘starre bosch’ (zie Delpher), oftewel: een beplanting van starre (stramme) (naald)bomen of hoge coniferen. Een ‘sterrenbos’ heeft dus niets te maken met sterren of met een stervormige lanenstructuur.

Sterrenbossen vormen een element uit de barokke tuinarchitectuur en raakten in de achttiende eeuw in zwang. Ze waren bij uitstek geschikt voor de jacht, omdat vanuit het middelpunt het overstekend wild op alle paden kon worden waargenomen. Een sterrenbos is bij voorkeur aangelegd op een glooiend terrein. Vanuit het midden kon men aan het eind van de lanen de hemel zien.

Een goed geconserveerd sterrenbos is de Oude Warande bij Tilburg. Een sterrenbos ligt ook op landgoed IJsselvliedt in het Gelderse Wezep. Verder is er een sterrenbos in het Amerongse Bos, dit bos werd aangelegd rond 1790. In 1990 werd begonnen met herstelwerkzaamheden om de oorspronkelijke structuur terug te brengen. De centrale as ligt op 64 meter hoogte.

Voorbeelden

Lees hier meer

Artikel delen: