WDODelta heft per direct onttrekkingsverboden water uit sloten op

REGIO –  NIEUWLEUSEN –  Alleen voor het gebied Westerhuizingerveld bij Staphorst/Nieuwleusen geldt nog een verbod. De problemen door de droogte zijn ook in ons gebied nog niet voorbij. De regen van afgelopen week heeft niet gezorgd voor een structurele verbetering, wel voor verlichting in sommige gebieden door hogere waterpeilen in sloten en kanalen.

Het waterschap heft verboden voor het onttrekken van oppervlaktewater zo snel als mogelijk op.

Dat kan vandaag en per direct voor de gebieden Nijeveen-Koldeveen bij Meppel, aanvoergebied gemaal Ankersmit in de regio Deventer, Raalte en Olst-Wijhe en het gebied Kolkwetering bij Heino.

Door de regenval in de afgelopen periode en voldoende wateraanvoer vanuit de IJssel en het IJsselmeer is dit mogelijk. Dit betekent dat in deze gebieden weer water uit sloten, weteringen, beken en kanalen mag worden gebruikt voor het beregenen van bijvoorbeeld akkers, weilanden en tuinen. Wanneer nodig, dan kan opnieuw een onttrekkingsverbod van kracht worden.

Alleen voor het gebied Westerhuizingerveld bij Staphorst/Nieuwleusen geldt nu nog een verbod.

Beheer waterpeil

Waar geen onttrekkingsverbod meer geldt, kunnen agrariërs die willen beregenen hierover afspraken maken met een peilbeheerder van het waterschap. Dit om te voorkomen dat niet iedereen gelijktijdig gaat beregenen, waardoor opnieuw een watertekort kan ontstaat.

Artikel delen: