Balkenbrij, zaterdag gratis proeven bij Het Boskamp - Foto: eigen geleverde foto
Foto: eigen geleverde foto

Balkenbrij, zaterdag gratis proeven bij Het Boskamp

DALFSEN – Balkenbrij is een oud Belgisch, Duits en Nederlands gerecht dat vooral in het najaar en in de winter wordt gegeten, oorspronkelijk in het oostelijke en zuidelijke deel van Nederland. Traditioneel wordt het gemaakt van in bouillon gekookt vlees en lever. (vroeger slachtrestanten) van het varken (onder meer kop of ribbetjes, spek en lever), en boekweitmeel of tarwebloem, en speciale kruiden die een heerlijke zoete smaak afgeven.

 

Bij het Boskamp gebruiken ze uitsluitend heel mager vlees en kippenlever. Dus een afstammeling van grootmoeders recept, maar dan veel fijner, magerder en veel lekkerder. Dus geen vette hap. Ze gebruiken dit product bij Het Boskamp ook bij het Bourgondisch eten, en als er dan wat bijgevuld moet worden, dan is dat altijd de eigengemaakte balkenbrij. Vele gasten nemen dit product mee naar huis, nadat ze er daar kennis mee hebben gemaakt in het seizoen als streekproduct, want dan draagt het daar de naam zomerbalkenbrij. Want ook in de zomer is het overheerlijk, maar dat weet de kenner.

Zie foto: we hebben weer een grote voorraad gemaakt om te proeven.

Vergelijkbare gerechten in omringende landen zijn het Duitse ‘Panhas’ en het Amerikaanse ‘scrapple’.
Etymologie
Het woord balkenbrij is waarschijnlijk afgeleid van brij van gebalchte, dat wil zeggen de buikresten van een geslacht dier.  ‘Balk’ en ‘balg’ betekenen ‘buik’ in verouderde dialecten van het Nederlands.

Hoe ze het maken:
Het vlees in een grote pan met water flink lang laten koken en balkenbrijkruiden zout en maggi en peper. Als ze mals zijn alles door een vergiet overgieten in een andere grote pan. Het vlees van de botten halen, terug doen in de bouillon en opnieuw verhitten. Daarna de balkenbrijkruiden toevoegen. Dan zoveel boekweitmeel zo snel mogelijk in één keer toevoegen tot met snel roeren  op  een hoge gaspit tot erg dikke brij ontstaan is. De brij overgieten in nat gemaakte schaal resp. schalen. De schaal resp. schalen in de koelkast bewaren. Als het koud is in plakjes snijden van 1 cm. dik (invriezen per plak gaat ook prima) en daarna opbakken in bv. croma.

Kom zaterdag gratis proeven bij Proef Dalfsen bij Het Boskamp,  Wilt u niet fietsen of wandelen, pak dan de auto. (Dat kan zaterdag vanaf 10.00 uur tot 16.30 uur,  En ga tevens een kijkje nemen bij  Camping Starnbosch, want dat is ook zeer de moeite waard. En zie wat Robbin daar allemaal al heeft gepresteerd in de loop van de jaren. Ik zeg doen!!!!! Dus op naar de Sterrebosweg no. 2 en no. 4.

Foto 1
Artikel delen: